Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ni vänder kappan efter vinden

Annons

Om oppositionen fortsätter med sitt ryggradslösa handlande i familjeläkarfrågan är vi inte främmande för att återta systemet i egen regi, skriver Sven-Erik Österberg, ordförande för socialdemokratena i Västmanland, apropå Källbergs och Dellhams inlägg 9 juli.

Det är näst intill tragiskt hur folkpartiets och moderaternas företrädare i Landstinget, Torsten Källberg och Kerstin Dellham, snor sig kring sin egen axel när de försöker förklara sig ur sitt eget ansvar när det gäller upphandlingsfrågorna beträffande familjeläkarna i Västmanland.

Företrädare som annars tar varje tillfälle i akt att agitera för att än mer av landstingets verksamhet ska upphandlas och avvecklas i egen drift. Sanningen är ju den att både Källberg och Dellham får kalla fötter så snart upphandlingar inte leder till det resultat som de hade förväntat sig. Då ska upphandlingar avbrytas och som skäl och försvar anför man att man vill ha ett annat system, så kallad fri etableringsrätt.

Jag har alltid trott att politiker som representerar demokratiska partier faktiskt respekterar de lagar som finns och inte hänvisar till regler som man önskar gällde. Det senare tillhör väl den politiska debatten när man vill påvisa vart man vill, men knappast när man skall ta ansvar för verksamhet som lyder under gällande regler.

För några år sedan hade jag förtroendet att vara ordförande i en utredning beträffande offentlig upphandling. I den utredningen behandlade vi en rad berörda områden. Ett sådant område var sjukvården när den drivs i privat regi och ska upphandlas. Från de borgerliga ledamöterna i denna kommitté tillsammans med näringslivets företrädare så fanns det ingen hejd på hur långt man skulle vilja driva upphandlingar inom offentlig verksamhet. För mig rimmar detta ganska illa med när jag ser hur borgerliga företrädare reagerar när upphandling sedan ska hanteras i det verkliga livet.

Jag kan ha respekt för dem som driver en inriktning om privatisering om man faktiskt också står upp för de praktiska konsekvenser som detta medför ute i verksamheten. Men jag har ingen respekt för detta velande som Källberg och Dellham ger prov på när det gäller upphandlingen i Västmanlands läns landsting. Ena minuten agitation om ytterligare upphandling för att sedan i andra minuten byta kappa och inte ta ansvar för det som man tidigare sa sig ha som politisk idé och värdering.

Från socialdemokratiskt håll är vi inte främmande för att återta familjeläkarsystemet fullt ut i egen regi, om oppositionen fortsätter med detta ryggradslösa handlande i frågan.

SVEN-ERIK ÖSTERBERG

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons