Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Niklas Anderberg: Skapa ett konstmuseum med stort K

Annons

Den 5 november var jag med på en paneldiskussion om det nya tilltänkta konstmuseet i Västerås. Efter ett par års rådslag inbjöds nu publiken att höra vad man kommit fram till. I panelen satt kommunalråd, företagare, konstnärer och andra intressenter.

Ledare för tillställningen var den tidigare chefen för Nasjonalmuseet i Oslo, Sune Nordgren. Han visade sig vara en bra moderator som med sin stolta baryton klarade sig utmärkt utan mikrofon. Han presenterade overhead om några andra museer och konsthallar runt om i världen, bland annat Baltic Centre for Contemporary Art i Newcastle som han var med och skapade, Konstens hus i Luleå och den nya konsthallen i Kalmar. Av någon för mig outgrundlig anledning visade han även bilder på några betongkuber i det skånska landskapet. Man kanske skulle bygga ett mindre hus i stället?

Han menade i alla fall att det viktigaste är att man har klart för sig vad man vill innan man börjar. Ska man bygga nytt eller ska man flytta till andra, befintliga lokaler? Borde det bara vara ett museum eller en konsthall eller båda, eller vill man ha ett större komplex med till exempel länsmuseum och konserthus inkorporerat?

De flesta i panelen talade sig varma för att få in så mycket folk som möjligt för att ge staden ett välbehövligt lyft. Museet, om det nu i fortsättningen kan kallas så, ska ha gratis entré, shoppingområde och restaurang och förses med allrum, sagogrotta och myskuddar. Man vill så att säga sänka tröskeln under golvet för att få in så många som möjligt. Västerås skall sättas ordentligt på Sverigekartan!

Faran med det här är att kvaliteten blir lidande. Om man satsar på kvantitet i stället för kvalitet är det risk att det hela blir en ganska urvattnad affär. På ett sådant kulturhus kan det visserligen kanske brusa av liv i biblioteket, souvenirshoppen, kaféet och på barnavdelningen, men konsthallen kommer obönhörligen att hamna i bakvatten. Den frivilliga personal som vaktar de flotta men ödsliga lokalerna, längtar mest efter att få komma ut på rökrutan under den efterlängtade pausen.

Man borde följaktligen satsa mer på innehållet. Gå på djupet i stället för att vada runt i ytvattnet. Konsten som visas skall vara av hög kvalitet och det gäller att söka med ljus och lykta efter rätt person att leda museet. Jämnstruken trevlighet kommer på lång sikt inte att hjälpa Västerås ett dugg. Att rikta sig mot hela befolkningen leder endast till en bedövande nivellering och att till exempel sälja disktrasor, slipsar, mjukdjur och annat tingel-tangel har inget mervärde.

Det skulle däremot ett dynamiskt och ambitiöst konstmuseum ha. Ett konstmusem med stort K. Våga satsa på det - det skulle kunna sätta verkliga spår i det svenska konstlivet.

Niklas Anderberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons