Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norden måste stå upp för aborträtt

Vi lever i en tid där kvinnors rätt till abort hotas i Europa. Det är dags att de nordiska ländernas politiker och kvinnorörelser flyttar fram sina positioner i den internationella kampen för kvinnors rätt till sina egna kroppar.

Annons
Spanien i fokus. Spanska regeringens förslag till hårdare regler för abort väcker protester.               Foto: Scanpix/TT

I sommar bjuder vi in till Nordisk Forum–New action on women’s rights, en nordisk konferens om jämställdhet och kvinnors rättigheter.

I Norden ligger vi ofta i framkant när det gäller jämställdhet. På World Economic Forums jämställdhetsranking ligger Island i topp, följt av Finland och Norge. Sverige hittas på fjärde plats.

Här har vi varit tidiga med att införa pappa-månader i föräldraförsäkringen, säkerställa tillgänglig barnomsorg och införa sexköpslagar.

Vi ska vara stolta över att vi har kommit så långt, men vi får inte ta av oss ledartröjan. Vi, de nordiska länderna, måste tillsammans arbeta för att öka jämställdheten och säkra kvinnors rättigheter i Europa och världen.

Det är en uppmaning till våra nordiska politiker på hemmaplan och i Bryssel. Men det är också en uppmaning till kvinnorörelserna i de nordiska länderna att förena sig och visa solidaritet, så som vi har gjort så många gånger förut.

Vi befinner oss i ett skarpt läge där flera av kvinnors grundläggande rättigheter hotas. Bland annat har man i flera europeiska länder börjat inskränka kvinnors rätt till abort.

I Spanien försöker den konservativa regeringen driva igenom lagändringar som skulle betyda att en kvinna bara får göra abort om hon blivit våldtagen eller om hennes liv är i fara. Om lagförslaget går igenom skulle det betyda att man vrider tillbaka klockan till Francos dagar.

Fri abort är detsamma som rätten att få bestämma över sin egen kropp. Att inskränka den rätten är inte förenligt med demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter.

Det strider också mot FN:s Kvinnokonvention och Bejing Platform for Action. Nu är det dags att agera för att skydda och stärka kvinnors rätt till fri abort i Europa och världen.

I veckan har Europas kvinnorörelse mobiliserat sig för att visa solidaritet med Spaniens kvinnor. Under parollen Frihetståget arrangeras aktiviteter runt om i Europa.

I dag reser spanska och franska kvinno-organisationer till Madrid för att överlämna ett manifest till landets regering.

De nordiska kvinnorörelserna engagerar sig också i kampen för fri abort. I sommar, den 12 till 15 juni, bjuder vi in till en stor konferens om jämställdhet och kvinnors rättigheter i Malmö.

Vi tycker att jämställdhetsarbetet i Norden har tappat fart, därför kallar vi konferensen Nordisk Forum–New action on women’s rights.

Kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter kommer att stå högt upp på konferensens dagordning. Vill du stå upp för abort- rätten tillsammans med oss och bidra i arbetet med att formulera krav och konkreta förslag kopplade till framtidens jämställdhetspolitik? Då ska du åka till Malmö i sommar!

Det är dags för kvinnors rätt till sin egen kropp! Vi ses i Malmö 2014!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons