Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norgesamarbete kan göra Västerås och regionen mer attraktiv

Annons

Positiva signaler kommer från politiskt håll genom kommunstyrelsens ordförande, Ulla Persson (s), när det gäller bättre samarbete med företagen och insikten om att det lokala flyget har stor betydelse för företagen och den regionala utvecklingen. Lokalt behövs bättre samarbete och koordinering mellan politiker, kommun, länsstyrelse, näringslivsorganisationer med flera. Detta för att ge större kraft åt en utveckling och tillväxt som kan generera de nya arbetstillfällen som alla efterlyser.

Nytt "blod" måste in i regionen och ett flöde av flera affärsresenärer och andra, nya kontakter, samarbetspartners och affärsmöjligheter skapas för de små och medelstora företagen. De kan då få möjligheter att utvecklas och växa och inte enbart förbli underleverantörer till några få stora lokala företag. Hotell, restauranger och konferensanläggningar måste få en mer kontinuerligt beläggning och utnyttjandegrad. Detta innebär att man också bör rikta blicken utanför landets gränser. Inte i första omgång långt bort, som Kina, men till våra närområden som man lättare kan kommunicera med.

Den 9 september i fjol hade Västerås besök av den norska ambassadören. Där diskuterade man regional utveckling och samarbete med näringsliv och forsknings- och utvecklingscentra i Norge och Västeråsregionen med förlängning över till Baltikum. Länsstyrelsen och Västerås stad stod som värdar och representanter för lokala företagsorganisationer, politiker med flera deltog.

Ambassadören var och är positiv till ett sådant samarbete. Han vill själv ställa upp på ett inledande seminarium och kan få med sig representant från den nya organisationen Innovasjon Norge (sammanslagning av Norska Eksportrådet, Turistrådet med flera), eventuellt också med representant från politiskt håll. Norska företagsorganisationer har blivit kontaktade och tycker upplägget är intressant. Företagsorganisationernas representanter, som var med under ambassadörens besök, var också positiva och eniga om att gå vidare. Kommunminister Sven-Erik Österberg och näringsminister Thomas Östros, som har anknytning till Västmanland och Västerås, är säkert villiga att engagera sig, om så önskas, när det gäller näringslivssamarbete med sikte på regional utveckling, tillväxt och nya arbetstillfällen.

Länsstyrelsen och Västerås Stad har i ett brev till företagsorganisationerna klart givet sitt stöd till "projektet". Många som har blivit informerade om samarbetsplanerna, väntar med intresse på en fortsättning. Meningen var också att koppla detta norsk-svenska näringslivssamarbete för små och medelstora företag med det norska hundraårs jubileet av unionsupplösningen för att markera de fortsatta goda relationerna och samhörigheten länderna emellan. Detta är en draghjälp och möjlighet som bör utnyttjas och som kan bidra till ökad aktivitet i Västerås och regionen.

Steinar Larsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons