Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det dags att låta glaset stå

Annons

Vi är alla starkt bekymrade över den utveckling som alkoholkonsumtionen tagit de senaste åren. Därför bildade vi gemensamt Omtankegruppen, som har som sin främsta uppgift att hålla alkoholfrågan levande i kyrkornas värld och att vara en röst i samhällsdebatten för barnens skull.

Vi har reagerat på det faktum att alkoholen tycks spela en allt viktigare roll i människors liv. Ofta är det viktigaste samtalsämnet när en fest ska planeras vad och hur mycket man ska dricka.

Att man ska konsumera alkohol ifrågasätts inte ens. En vanlig teambildningsaktivitet på arbetsplatser är after work med starköl och annan alkoholdryck.

Bland de som förespråkar helt fri alkoholförsäljning i landet talas det om individens rätt att själv ta ansvar för sitt liv.

Detta och en allt liberalare inställning och lagstiftning till alkohol, leder till att fler människor utsätts för alkohol i olika miljöer, fler övertalas till att dricka och många lämnar en återhållsam dryckesvana till förmån för allt mer alkohol.

Följden blir mer gatuvåld, våld i hemmet, fler döda i alkoholrelaterade sjukdomar och trafik- olyckor. Dessa samband är kända, men det finns en annan sida som inte syns lika väl.

Där finns den psykiska press som drabbar de barn och familjemedlemmar som växer upp i familjer med risk- och missbruk. I dag är runt 385 000 barn i den situationen.

Vid allt fler tillfällen påtalas alkoholpåverkan som förmildrande omständighet i samband med brottsliga gärningar. Ett sådant samhälle vill vi inte ha.

Som organisationer och medmänniskor vill vi vara ett instrument för att hjälpa föreningar, församlingar och enskilda att tänka om.

Tänk om vi tillsammans kan bidra till att skapa en trygg miljö för alla barn som vi möter. Tänk om vi kunde vara en mötesplats där människor kan träffas utan krav på att vara en del av det alkoholbemängda, normaliserade promillesamhället.

Med ”omtanke” menar vi medmänsklighet, kärlek, generositet och värme. Kan vi, i miljöer där vi verkar, ge och ha omtanke om andra medverkar vi till det bättre samhälle vi alla söker.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons