Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu bör stiftelser satsa på konst och kultur

Grattis stiftelser i Västmanland! Ni har fått en nyårsgåva av riksdagen.

Annons
Bättre stöd. Kan nya skatteregler för stiftelser göra det lättare för konstnärer att  satsa på kontnärligt skapande?Foto: VLT:s arkiv

Den första januari 2014 förändrades den svenska lagstiftningen. Nu behöver stiftelser som bidrar med resurser till de allmännyttiga ändamålen kultur, idrott och miljö inte längre betala skatt på avkastningen.

Möjligheter öppnar sig. Nya broar kommer att byggas mellan näringsliv, privatpersoner, ideella organisationer och konstnärer, samarbeten som kommer att stimulera en positiv samhällsutveckling.

Av Västmanlands 168 stiftelser har 17 kultur eller konst som ett ändamål i sin verksamhet. Den sammanlagda förmögenheten i dessa kulturstiftelser är 161 miljoner kronor.

Med den nya lagen kan avkastningen i dessa nu investeras i konstnärlig verksamhet utan att beskattas. Kulturstiftelser som tidigare bara bidragit till utbildningsinsatser (då utbildning redan tidigare räknats som allmännyttigt ändamål) kan också vara friare och investera i konstprojekt och arbetsstipendier till professionella konstnärer och ändå behålla skattebefrielsen.

De gamla skattereglerna för stiftelser innebar att exempelvis vapeninköp till försvaret skattebefriades, men inte investeringar i ett konstnärskap eller ett museums inköp av samtida konst. Därför finns det i dag få stiftelser med ändamålet konst och kultur.

Endast var tionde stiftelse i landet har den inriktningen. Men över en natt har alltså förutsättningarna förändrats. Nu har det blivit ekonomiskt mer attraktivt att bilda stiftelser som inriktar sig på att investera i kultur, konst och möjligheter för konstnärer att utveckla sitt konstnärskap.

Vi ser att det behövs. Medan allt fler människor upplever konst på museum och konsthallar har nästan hälften av Sveriges konstföreningar gått i graven under 2000-talet, samtidigt som statens stöd till just bild- och formkonsten har sjunkit under samma period.

Trots dagens starka konstintresse, har många svenska konstnärer inte råd att vara i ateljén. Här skulle kulturstiftelser kunna inta en strategisk roll genom att gå in med projektstöd och arbetsstipendier som gör att yrkesverksamma konstnärer kan fokusera sin tid på konsten i stället för att ta jobb av andra inom handeln och välfärdssektorn.

I en tid med stora samhälleliga utmaningar behövs den fria konsten mer än någonsin – konstnärer och konsthantverkare som utmanar, tänjer tankar och gränser och skapar värden med konstnärlig kvalité som på sitt oförutsägbara sätt bidrar till samhällsutvecklingen.

Förhoppningsvis får vi den närmaste tiden se fler stiftelser i Västmanland som satsar på kreativitet, konstnärerna och nyskapande konstprojekt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons