Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kommer nya jobb

Annons

I valet i höstas gick kristdemokraterna tillsammans med de andra partierna i Allians för Sverige till val på att prioritera jobben. Under lång tid har ett utanförskap drabbat närmare en och en halv miljon människor, öppet arbetslösa, i arbetsmarknadspolitiska åtgärder, långtidssjukskrivna, förtidspensionerade eller deltidsarbetslösa. Människor som socialdemokraterna under 12 år närmast ignorerat. Människor som gömts undan i åtgärder och program, som ständigt fått lyssna till löften om att -nu kommer jobben!-. Men de nödvändiga satsningar och initiativ som behövdes för att skapa fler jobb lyste med sin frånvaro.

Utmaningen för den nya regeringen är därför att återupprätta arbetslinjen. Att skapa förutsättningar för nya jobb. Det måste bli billigare att anställa och snårskogen av regler måste gallras, så att näringslivet kan få luft under vingarna.

För att göra det mer lönsamt att arbeta, genomförs nu den utlovade satsningen på Sveriges förvärvsarbetande män och kvinnor. Jobbavdraget innebär enkelt sammanfattat att vanliga människor kommer att få mer pengar kvar i plånboken. En metallarbetare som tjänar 23 236 kronor och bor i ett eget hem, kommer att ha ungefär 739 kronor mer kvar att leva på. För en deltidsarbetande sjuksköterska, med en inkomst på 12 202 kronor, blir motsvarande siffra 428 kronor. Procentuellt sett blir skattesänkningen större för den som tjänar mindre. Allt syns i de lönebesked som löntagarna fått i dagarna.

Den kritik som riktats mot att förändringen av a-kasseavgiften, trafikförsäkringen och borttagandet av avdragsrätten för fackliga avgifter skulle urholka jobbavdraget, stämmer alltså inte. Likafullt kommer vi kristdemokrater att noggrant analysera den samlade effekten och hur olika grupper påverkas och hur arbetslöshetskassorna väljer att utforma sina avgifter. Vi tänker exempelvis på de långtidssjukskrivna och de sämst ställda pensionärerna. När en samlad bedömning kan göras kommer regeringen att återkomma till riksdagen i den utsträckning det finns skäl att föreslå förändringar.

Regeringen satsar inte bara på landets förvärvsarbetare. Äldreminister Maria Larssons gör en satsning med totalt 1,35 miljarder kronor för att förbättra kvaliteten i vården och omsorgen om äldre. Läkartillgången ska bli bättre, liksom demensvården, rehabiliteringen, kost och näringstillförsel och det sociala innehållet i äldreomsorgen. Sverige ska inte vara ett land där man är rädd för att bli gammal, utan där man i takt med åldrandet kan få uppleva, lära och njuta av livet. Både det medicinska omhändertagandet och det sociala innehållet i äldreomsorgen behöver förbättras.

Trots socialdemokratiska korpars olyckskraxande ser vi också att det går bra för Sverige. Konjunkturinstitutet har visat i sina prognoser att fler jobb skapas på grund av högkonjunkturen. Men dessutom skapas minst 50 000 nya jobb de närmaste åren som ett direkt resultat av de åtgärder som alliansregeringen hittills genomfört. För att ingen ska lämnas efter och ingen hållas tillbaka.

@Byline - endast namn:Torsten Lindström

Debatt

Konjunkturinstitutet har visat i sina prognoser att fler jobb skapas på grund av högkonjunkturen. Men dessutom skapas minst 50 000 nya jobb de närmaste åren som ett direkt resultat av de åtgärder som alliansregeringen hittills genomfört, skriver före detta riksdagsledamoten Torsten Lindström (kd), Västerås.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons