Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu krävs en ny alkoholpolitik

Annons

Utredaren Kent Härstedts förslag om sänkta spritskatter har satt i gång en intensiv debatt om vilken alkoholpolitik vi ska ha i Sverige, men det handlar lika mycket om vilken alkoholpolitik som ska gälla inom hela EU. I samband med EU-valet markerade vi kristdemokrater tydligt vårt avståndstagande till sänkt spritskatt. Vi kräver dessutom ett återinförande av införselkvoterna. Detta gör vi bland annat mot bakgrund av att alkoholkonsumtionen i Sverige har ökat med 30 procent sedan 1998.

Vi står inför ett vägval när det gäller alkoholpolitiken i Sverige och i EU. Ska vi i EU-parlamentet bara driva med strömmen eller ska vi bilda opinion och allianser för att tydliggöra att alkoholkonsumtionen inte i första hand är en näringspolitisk fråga utan en folkhälsofråga? Sverige måste gå i spetsen för en restriktivare alkoholpolitik här hemma och i EU.

När debattörer från andra partier börjar skriva om ökade resurser till tull och polis för att stävja privatimporterad alkohol, om sänkta införselkvoter och höjda minimiskatter inom EU, känner vi igen oss. Det är kristdemokratisk politik.

Den socialdemokratiska regeringen går dock en helt motsatt väg. Att försöka rädda Systembolaget genom sänkt spritskatt räddar inte de enskilda människornas hälsa och säkerhet. Är det de hägrande skattemiljarderna som regeringen stirrar sig blind på? De räcker dock inte långt om man får ökade vårdkostnader på grund av fler alkoholskadade. Lär av Finlands misstag, där en sänkning av spritskatterna med 40 procent har medfört en ökning av alkoholkonsumtionen med 40 procent. Finska forskare, läkare och poliser sliter sitt hår över den dramatiska ökningen av alkoholens skadeverkningar på många plan som infann sig redan två månader efter skattesänkningen.

Att ha både sänkt skatt på alkohol och som nu i praktiken slopade införselkvoter bäddar för kraftigt ökade alkoholskador. I Västmanland dör varje år över 200 personer på grund av sitt alkoholmissbruk. Vårdkostnaderna för personer i vårt län med alkoholrelaterade sjukdomar har ökat från 600 miljoner kronor 1998 till 800 miljoner kronor 2004. Med vilken oro inför framtiden känner de 5 800 barn i länet som lever med minst en alkoholiserad förälder?

Vi kristdemokrater anser att Sverige bör gå i spetsen för höjda minimiskatter i EU och det finns i dag bättre förutsättningar att lyckas än vad många kanske tror. Det finns signaler om ökad restriktivitet i länder som Frankrike, England, Irland, Polen, Estland, Finland och Tyskland.

Så återstår frågan om införselkvoterna där bestämmelserna står införda i EU-rätten. Låt oss få pröva frågan i EG-domstolen utifrån folkhälsoperspektivet! Vi har en nytillträdd EU-kommission och nya vindar börjar blåsa. Det är märkligt att socialdemokraterna här hemma genom sin politik medverkar till att brott begås dagligen när folk bedriver garageförsäljning av medhavd sprit från återkommande inköpsresor utomlands. Införselkvoterna var från början tänkta att täcka egen alkoholkonsumtion, men har i dag flerfaldigats. Vi har en alkohollag där inköpsmonopolet är lagstadgat.

Vi kristdemokrater har nu fått sällskap av LO-ekonomen Dan Andersson, s-kvinnornas ordförande Nalin Pekgul och av Lars Ohly (v), i vår syn på alkoholfrågorna och det känns hoppfullt.

I sommarens debatt i VLT har framförts krav på ökade insatser vad gäller det förebyggande arbetet. Visst behövs det, men det räcker inte långt för att få ner alkoholkonsumtion och skador i ett större sammanhang! Vi måste också minska tillgängligheten och det är bråttom!

ELISABET FRIDÉN

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons