Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu måste vi jobba tillsammans mot våldet

Annons

I somras började jag fundera över grovt våld i samband med att brott begås. Det började då en ung man sparkades ihjäl i Stockholm. Det som hände är ofattbart. Hur kan en tillsägelse att inte kissa i portgångar leda till att en ung man slås ihjäl? Vilka krafter styr våldsverkarna?

Även i Västerås har massmedia rapporterat om väpnade rån, grov misshandel och hot om misshandel i Västerås - på exempelvis Bäckby, Råby, Pettersberg och Blåsbo.

Polisens officiella statistik visar däremot att antalet anmälda brott minskar. Det är unga män, 18-15 år, som löper störst risk att drabbas av våld, ofta ihop med krogbesök och alkohol.

Ändå möter jag många människor som är rädda och känner sig otrygga, och som upplever att brott och våld blivit vanligare. Det är en känsla som begränsar människors frihet och som skapar ett kallare och hårdare samhälle.

Därför får det vara nog! Vi måste kunna gå på stan, ta en promenad och uträtta ärenden utan att vara rädda. Nu måste vi alla hjälpas åt med att få bukt med problemen genom att återta initiativet och visa att de demokratiska spelreglerna gäller.

Vi sossar vill i första hand undanröja orsakerna till problemen. Det förebyggande barn- och ungdomsarbetet är mycket betydelsefullt. Goda uppväxtförhållanden, trygghet, stöd och stimulans samt en meningsfull fritid är mycket viktiga.

Men samtidigt som vi ställer oss bakom förebyggande insatser betyder det inte att det är fritt fram för våldsverkare och busfasoner.

Polisen har ett självklart och tydligt ansvar för att ta itu med den akuta brottsligheten. Det är också så att polisen jobbar hårt med att få bukt med de akuta problemen.

Föräldrarna har ett tungt ansvar när det gäller kriminalitet bland de unga. De måste ha bättre koll på vad de unga gör och inte gör liksom vilka prylar och pengar som de har med sig hem.

Medborgarskapet måste återupprättas. Alla måste hjälpa till för att vrida utvecklingen rätt. Ingen kan lägga problemen hos någon annan. Alla har ansvar både för sig själv och för andra.

För över tio år sedan tog vi sossar initiativ till det brottsförebyggande rådet Värna Västerås. Utöver Västerås stad är exempelvis polisen, bostadsföretag, idrottsrörelsen, försäkringsbolagen och handeln med i Värna Västerås.

Värna Västerås har betytt mycket för arbetet med brottsförebyggande. Med ofta ganska enkla medel går det att minska brottsligheten i bostadsområdena. I våra bostadsområden finns det även många som tidigt kan se signalerna när något är på väg att gå snett. Och tidiga insatser är viktiga om vi ska lyckas hindra brott.

I nuläget finns det lokala brottsförebyggande råd i Skultuna och på Bäckby - Skälby. Det får väldigt gärna bli ännu flera lokala brottsförebyggande råd i Västerås. Pettersberg, Råby och Skallberget kan stå på tur.

Numera har jag förmånen att vara ordförande för Värna Västerås. I den rollen kommer jag nu att bjuda in en bredare krets av organisationer, företag, myndigheter, partier och massmedia med flera för att diskutera situationen.

Syftet med mötet ska vara att analysera hur läget och vad som orsakar problemen. Därefter kan vi diskutera vad som bör och kan göras för att vända utvecklingen rätt. Våld och brott måste bekämpas, och tillsammans är vi starkare än var och en för sig!

Ulla Persson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons