Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu nedmonteras tryggheten för arbetslösa

Frågan från valrörelsen kvarstår, hur blir det flera arbeten genom att den borgerliga regeringen ökar otryggheten för dem som är arbetslösa, undrar de socialdemokratiska riksdagsledamöterna i Västmanland

Annons

Under hela valrörelsen lovade de borgerliga företrädarna jobb i stället för utanförskap. Den nya regeringen hävdar nu att de försämringar som de driver igenom för arbetslösa är precis det som de gått till val på. Vi som sysslar med politik dagligen får nog hålla med om det . Men vi är övertygade om att många av dem som röstade borgerligt inte hade räknat med så kraftiga försämringar och framförallt inte så snabbt. De hoppades på jobb i stället för utanförskap.

Och vad händer?

Högerregeringens förslag till förändringar i a-kassan innebär att man nu tar ett långt steg bort från den svenska modellen på arbetsmarknaden. Det är mycket beklagligt och något som vi socialdemokrater aldrig kan acceptera. Vi är djupt oroade och ser enormt stora ekonomiska konsekvenser för människor när ersättningarna sänks. Den lägre ersättningen ökar otryggheten på arbetsmarknaden och kommer att innebära lägre löner.

Vi socialdemokrater tror på att en generös, stabil och solidariskt finansierad arbetslöshetsförsäkring är en grundsten i den svenska modellen på arbetsmarknaden. Vi vill gå en helt annan väg. Vi vill bygga ut arbetslöshetsförsäkringen. Vårt förslag är att taket ska höjas så att den ger ett bättre inkomstskydd till fler löntagare.

Vad är det för vits med att urholka arbetslöshetsförsäkringen så att människor som blir arbetslösa inte har en chans att behålla någorlunda samma ekonomiska standard tills de åter får ett arbete? Risken är överhängande att många tvingas gå till kommunen för att ansöka om ekonomiskt bidrag för sin överlevnad. Då har borgarna bytt ut en fungerande försäkringslösning mot en bidragslösning. Därmed har de själva bäddat för det "bidragssamhälle" som är deras främsta hatobjekt.

Men borgarnas attack på de arbetslösa slutar inte där. Den arbetsmarknadspolitik som socialdemokratin stått som garant för är snart ett minne blott. Det är vår fasta övertygelse att det i alla lägen är bättre att förkovra sig genom praktik och utbildning under tider av arbetslöshet. Att tvingas gå öppet arbetslös är det absolut sämsta alternativet för både individen och samhället.

Men vad gör högerregeringen? Jo, man skär besinningslöst i arbetsmarknadspolitiken. Snart är det omöjligt att få utbildning eller praktik i avvaktan på ett nytt arbete. Borgarna avfärdar dessa nödvändiga insatser som "Ams-åtgärder" som bara är till för att dölja arbetslösheten.

Många som var på väg till ett arbete får nu avbryta de program de är inne i.

Lägg till detta att vuxenutbildningen avlövas. Det som kan vara en ny början för många i tider av snabba förändringar på arbetsmarknaden, ska nu skäras ner med många hundra miljoner.

Margareta Israelsson

Sven-Erik Österberg

Pia Nilsson

Olle Thorell

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons