Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nynazister i Rytterne ­hembygdsgård

Annons

Är hembygdsgårdarnas tillgänglighet och läge nästa strategi för den nynazistiska rörelsen att nå framgång? Den frågan ställer jag med anledning av vad som hände i Rytterne hembygdsgård den 27 januari, då nynazister från hela Nordeuropa möttes under förespegling att de skulle ha en tillställning med musikaliska inslag.

Informationen om detta mötte oss som på -Förintelsen minnesdag- deltog i Domkyrkans orgelmusik och där även Mietek Grocher signerade sin bok -Jag överlevde-. Att få veta att en av Västerås hembygdsgårdar samma kväll skulle vara mötesplats för antidemokratiska och nynazistiska grupper gav ett bittert anslag för minnesdagen. Samtidigt måste denna vetskap tjäna som en väckarklocka och en allvarlig varningssignal för vårt demokratiska samhälle att med alla medel se till att dessa nynazisters försök till etablering i vårt samhälle inte skall få den framgång som de verkar för.

Deras strategi är att slå sönder samhällsekonomin och därigenom undergräva det demokratiska samhällets tillväxt. Samhällets väktare - vår kompetenta poliskår och dess ledning måste få använda sina ekonomiska resurser till brottsförebyggande arbete och till samhällsinvånarnas beskydd och inte behöva rikta sina resurser till att bevaka dessa destruktiva gruppers möten. En större vaksamhet och kunskap behöver byggas upp i civilsamhället hos oss alla för hur dessa grupper agerar.

@Byline - endast namn:Anita Lilja-Stenholm

Första vice ordförande (fp)

i landstingsfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons