Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obegripligt påhopp

Annons

Regeringen har beslutat om att minska anslaget till vuxenutbildningen. Västerås drabbas av beslutet genom att vi får cirka 12 miljoner kronor mindre. Självklart innebär det att vi som är ansvariga på lokal nivå behöver fatta de beslut som krävs för att ha ordning på ekonomin.

Den förra socialdemokratiska regeringen var redan för ett år sedan på väg att ta bort det öronmärkta statsbidraget till vuxenutbildningen och det skulle bli upp till kommunerna själva att bestämma om man ville satsa på vuxenutbildning eller inte. Nu blev det inte så. I dag har vi ett nytt läge och en ny regering. Regeringen tar bort de öronmärkta pengarna men jag kommer i alla fall utifrån min roll att se till att resurser går till vuxenutbildningen. Jag har de senaste fyra åren i utbildningsnämnden hela tiden pläderat för att vi som kommun har en viktig roll i att säkra kompetensförsörjningen utifrån regionens arbetsmarknadsbehov. Folkpartiet har alltid slagits för rätten att utbilda sig, även i vuxen ålder.

I egenskap av ny ordförande för utbildningsnämnden är det självklart att jag agerar och kritiserar regeringens beslut eftersom jag anser att Västerås drabbas trots att vi redan i dag arbetar utifrån den nya regeringens intentioner. Det är här regeringen borde inse att beslutet slår blint mot både kommuner som sköter sig och kommuner som inte gör det.

Pia Nilsson (s) menar i VLT den 9 november att jag äntligen vaknat upp i frågan om vuxenutbildning. Detta är nonsens. Vem visste att den nya regeringen skulle reducera statsbidraget till vuxenutbildningen? Om nu Pia Nilsson visste om det, varför reagerade hon inte tidigare eller någon av hennes s-kollegor i Västerås?

Detta påhopp visar på stor okunskap hos Pia Nilsson när det gäller mitt engagemang i utbildningsnämnden, dessutom är det ett obegripligt påhopp. Jag hade förstått om socialdemokrater framfört kritik för att jag som ordförande i utbildningsnämnden varit passiv och inte agerat, men tack och lov agerar jag utifrån väljarnas mandat och min roll. Inte efter kritik av socialdemokrater.

Till skillnad från Pia Nilsson så kommer jag i Västerås att försöka diskutera olika konstruktiva lösningar för att dämpa behovet av omställningen av vuxenutbildningen. Vår ambition är också att så få som möjligt ska drabbas av att vi får mindre resurser till vuxenutbildningen. I stället för att bara kritisera, borde Pia Nilsson redan tidigare ha sett till att vi haft en annan gymnasieskola med riktiga yrkes- och lärlingsutbildningar så att våra ungdomar lättare kunnat gå vidare till ett arbete efter studierna.

Roger Haddad

Pia Nilsson (s) menar i VLT den 9 november att jag äntligen vaknat upp i frågan om vuxenutbildning. Detta är nonsens, skriver Roger Haddad (fp), kommunalråd och ordförande i utbildningsnämnden, Västerås.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons