Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Och var ska entreprenörerna få plats då?

Entreprenörer gillar inte planerna för bostadsbyggen på Kopparlunden. 

Annons

I Västerås stads planprogram för Kopparlunden negligeras tillväxtföretagens behov. Vi i Byalaget i Västerås Science Park representerar medlemmarna i Västerås Science Park (tidigare Teknikbyn).

Sedan 1998 har Västerås Science Park huserat i Kopparlunden, där en stor del av medlemsföretagen fötts och utvecklats. Vi menar att Västerås stads nya planprogram för Kopparlunden negligerar tillväxtföretagens och entreprenörernas behov.

Planprogrammet beskriver att man i Kopparlunden kan bygga närmare 1500 bostäder, att det ska bli en levande stadsdel med boende i olika åldrar, gröna stråk, kaféer, och där gående och cyklister prioriteras.

Det låter mysigt, men vi kan inte enbart leva på promenader och kafébesök.

Var ska vi arbeta? Ska Kopparlunden bli ännu ett bostadsområde med exklusiva bostadsrätter varifrån man pendlar till arbetet i Stockholm? Vill man att Västerås ska bli en sovstad? Borde vi inte försöka motverka detta?

Västerås har kommit långt i sin omvandling från en stad med stora industrier till en stad med en högskola och många mindre nischade företag inom teknik- och tjänstesektorn.

Det är dessa företag som i dag skapar nya arbetstillfällen och välfärd, och som sätter sin prägel på dagens Västerås.

Här har Teknikbyn/Västerås Science Park/Kopparlunden varit viktigt som en plantskola för många företag med sitt samarbete mellan högskola, ledande företag och kommunen. I Kopparlunden har skapats möjligheter för företag att gro och utvecklas, med groddlokaler, mötesplatser, en viss service och många inspirerande, hungriga företag och entreprenörer. Här finns helt enkelt ett företagsvänligt klimat.

Vi anser att planprogrammet uttrycker en oförståelse för vad företagande innebär och vad entreprenörer behöver. I en mening om strategier för en hållbar utveckling i Västerås ÖP 2026 nämns ”Kreativt näringsklimat – Kopparlunden erbjuder intressanta och kreativa miljöer”.

Men vi behöver mer. Vi behöver även olika slags lokaler, expansionsmöjligheter, bra lägen och parkeringsplatser, vilket vi har i dag i Kopparlunden. Visst kan vi ofta cykla till jobbet, men det fungerar inte alltid för våra kunder och leverantörer.

Om ett nytt framtida världsföretag ska födas i Västerås är det högst troligt att det växer upp i Kopparlunden.

Bygg inte bort denna möjlighet. Stötta våra företag och entreprenörer i stället och rädda Västerås från att bli en sovstad.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons