Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Odell (KD): Företagandet grunden för välfärden

Annons
Globalt eko. Efter det att Lehman Brothers den 15 september 2008 ansökte om konkurs tog det bara några timmar innan det i Sverige blev betydligt svårare eller omöjligt för ett svenskt företag att få lån av en svensk bank, skriver Mats Odell. foto: scanpix

Sedan jag fick förtroendet att vara statsråd i regeringen 2006 har jag rest mycket i vårt vackra land. Vid de allra flesta resorna som jag gör ser jag till att träffa många företagare. Det är som de flesta vet tack vare att vi har många små och stora företag med duktiga medarbetare som vi kan ha en hög kvalitet i den offentliga välfärden. Utan företagen skulle samhället få stora problem.

Att det är på detta sättet blev tydligt under finanskrisen som kulminerade under hösten 2008. Efter det att Lehman Brothers den 15 september ansökte om konkurs tog det bara några timmar innan det i Sverige blev betydligt svårare eller omöjligt för ett svenskt företag att få lån av en svensk bank.

Lika illa eller värre blev det utomlands. När företagen i Sverige och andra länder inte kunde finansiera sina investeringar blev det snabbt tomt i våra företags orderböcker.

Under mina resor har jag stött på företagare som berättat om hur det första kvartalet 2008 var det bästa i företagets hela historia men att det tredje kvartalet blev det sämsta någonsin. Under årets två första månader 2009 föll varuexporten med hela 30 procent.

Många företagare jag träffade berättade för mig hur de våndades över att säga upp medarbetare. Tyvärr blev också följden av finanskrisen att många fick lämna sina jobb i framför allt exportberoende företag.

Den offentliga sektorns beroende av företagandet blev snart tydligt. Statens finanser, som 2007 gick med 74 miljarder i överskott, förbyttes till ett förväntat underskott 2009 på närmare 100 miljarder kronor. Kommunsektorns finanser försämrades också. När det såg som mörkast ut trodde vi att arbetslösheten skulle nå 12 procent.

Lyckligtvis har krisen inte blivit så djup som vi trodde. Tack vare att regeringen och våra myndigheter agerade snabbt började det finansiella systemet att fungera igen. Företagens möjligheter att låna pengar förbättrades och läget började se ljusare ut.

Nu kan vi se att underskotten i de offentliga finanserna inte blev så djupa som vi befarade och tack vare extra statsbidrag till kommunsektorn värnade vi jobben och välfärden i kommunerna inom omsorgerna och skolan.

Redan 2012 kommer den offentliga sektorn att ha överskott igen. Detta tack vare att våra företag klarade krisen bättre än befarat.

Även om den värsta krisen ligger bakom oss måste vi fortsätta att arbeta för att förbättra förutsättningarna för arbete och företagande. Vi har tagit flera viktiga steg mot ett bättre klimat för arbete och företagande under den här mandatperioden. Det lönar sig mer att jobba genom jobbskatteavdraget. Arbetsgivaravgifterna för unga och personer över 65 år har sänkts kraftigt liksom för långtidsarbetslösa. Nu går regeringen vidare och genomför en sänkning av egenavgifterna för företagare med 5 procent.

Men detta räcker inte. Vi behöver göra mer. Som ett led i detta arbete besöker jag i går och i dag, tillsammans med landshövding Ingemar Skogö, några dussin företag från Västerås och Sala. De bästa idéerna får man när man träffar företagare av kött och blod som kan berätta för oss politiker om hur det är. Förhoppningsvis kan vi få fram fler bra förslag som gör att vi kan underlätta för företagandet.

Mats Odell (KD)

Kommun- och finansmarknadsminister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons