Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öka äldres status i samhället

Annons

Hur kan vi medborgare tillåta att många pensionärer i dag inte får den vård och omsorg som de behöver? Har respekten till våra äldre helt försvunnit?

Idag finns ingen tid till att exempelvis låta de äldre duscha så ofta som de kanske behöver och vill. Ofta har vårdpersonalen inte heller tid att hjälpa dem på toaletten när de behöver

I stället får många av dem göra sina behov i blöjor i väntan på att vårdpersonalen ska ha tid att hjälpa. Många är de, som inte får komma ut i den friska luften och njuta av årstidernas charm eller värma ansiktet i vårsolen.

En skrämmande avveckling av äldrevården. Vem ska våga bli gammal om denna avveckling ska tillåtas att fortsätta? Vi måste gemensamt sätta stopp för att äldrevården fortsätter att bortprioriteras!

Förutom den fysiska omvårdnaden behöver våra äldre naturligtvis också omtanke och det där lilla extra. I början på 1990-talet, då jag själv arbetade som vårdbiträde, fanns det tid till att lyxa till vardagen lite genom att exempelvis göra håret fint, måla naglarna eller gå till ett kafé tillsammans.

Vi läste också tidningen högt varje dag, gick på promenader och bakade ofta mat- eller fikabröd. Den härliga doften av nybakat framkallade många minnen och en känsla av hemtrevnad hos de äldre.

Idag kan vården mer liknas vid en industriell verksamhet där människan, i kommunens iver att prioritera annat, glöms bort. Vårdpersonalen får inte möjligheten att ge den omsorg pensionärerna förtjänar då kommunen inte satsar på att ha tillräckligt hög personaltäthet.

Vårdpersonalen förtjänar också en mycket högre status i sitt arbete och en bättre arbetsmiljö genom att exempelvis ta bort delade turer. Kommunen måste prioritera både personalen och de äldres vård och omsorg och rikta stora resurser till dem.

Sverigedemokraterna vill:

• Öka personaltätheten väsentligt.

• Ta bort delade turer

• Kraftigt öka antalet trygghetsboenden.

• Förbättra livskvalitén och öka den sociala omsorgen

• Satsa brett för att kraftigt förbättra matkvalitén

• Öka de äldres status i samhället

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons