Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öka kunskaperna om ljudmiljö

Annons
Ljudnivå. Många hörselskadade vänder, enligt debattörerna, i dörren då de kommer in i klädbutiker med hög musik.foto: scanpix

Ljudmiljöfrågorna är en högt prioriterad fråga för HRF (Hörselskadades riksförbund) och kommer att diskuteras vid den stundande HRF-kongressen i Västerås 1-3 juni. Den ¿framgångsrika kampanjen ”Befria samtalet” som pågått i två år har bidragit till att ljudmiljösatsningar gjorts ute i landet. Men mycket återstår att göra. Detta märker vi när vi ¿besöker en del restauranger, kaféer, ¿konserter och när vi shoppar. Det är nog inte många restaurang- och kaféägare som är ¿medvetna om att varannan person (enligt undersökning) har svårt att höra och samtala på kafé/restaurang. Att umgås med sina ¿vänner är ju ett av syftena när man går ut för att äta gott och då vill man inte sitta och ¿skrika till varann, på grund av hög musik ¿och/eller andra störande ljud.

Visst borde det ligga i restaurang-/kafé-¿ägarens intresse att få sitt näringsställe både mysigt och samtalsvänligt? Smarta ljud-¿dämpande förbättringar i inredning, väggar golv och tak är en viktig del i åtgärdspaketet. Att anlita en akustikexpert kan bli ett ¿ekonomiskt lyft för hela verksamheten. En bra ljudmiljö handlar inte om tystnad utan om att skapa flera ljudmiljöer som inte stör varann. Då kan en hörselskadad person få tips om var i restaurangen det är bäst att sitta.

Responsen från gästerna är stor, nio av tio personer från ung till gammal vill (enligt undersökning) ha en samtalsvänlig ljudmiljö när de besöker restauranger/kaféer. ¿För en person med hörselnedsättning har ¿detta stor relevans. En hög ljudnivå skapar ¿ett ännu högre sorl som till slut blir ¿outhärdligt för en person med hör-¿apparat där alla ljud förstärks.

Det finns många hörselskadade som ¿vänder i dörren när de kommer in i en klädbutik med hög musik. Vid konserter har vi förstått att många ungdomar föredrar höga decibel för att uppleva rytmen i kroppen. Är medhavda hörselskydd tillräckligt effektiva för att rädda deras hörsel?

Socialstyrelsen gav 2005 ut ”Allmänna råd” om höga ljudnivåer i bland annat konsert-lokaler. Dessa råd har de kommunala miljö- och hälsoskyddsinspektörerna att rätta sig efter när de utövar tillsyn. Riktlinjer för ¿restaurangers och kaféers ljudnivå finns inte, eftersom det här rör sig om störande men inte skadliga ljudmiljöer. Men för personer med hörselnedsättning är störande ljud i fritidsmiljöer en påfrestning som kan bidra till ökad isolering. Man orkar inte delta helt enkelt.

HRF driver frågan om att öka kunskaperna om ämnet ljudmiljöer i arkitektutbildningar och utbildningar och fortbildningar inom bygg- och miljöområdet. För alla som bedriver en kommersiell verksamhet är det ett bra ¿konkurrensmedel att ljudsanera sina lokaler.

I Hörselskadades förening i Västerås finns det mycket kunskap hos medlemmarna om vilka näringsställen som håller måttet när det gäller god samtalsmiljö. Låt oss återkomma om detta senare.

Undersökningarna som vi hänvisar till i ¿texten står HRF för i samarbete med Novus Opinion.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons