Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öka tryggheten för entreprenörer

Annons

Trygghet verkar ha varit det enskilt viktigaste ordet för politikerna i valrörelsen 2006. Från de olika lägren försökte man övertrumfa varandra i löften om trygghet för olika grupper; barn i skolan, sjukpensionärers villkor, arbetslösa genom att få arbete, sjukas trygghet i sjukvården och så vidare. Kort sagt; trygghet säljer som smör i politikens värld. Allt detta är givetvis bra och mycket viktigt, något som inte minst moderata valstrateger tagit fasta på.

Och, efter att ha följt valrörelsen kan jag bara hitta två grupper som inte har blivit lovade ökad trygghet: kriminella och entreprenörer. Förmodligen är detta ingen tillfällighet, dessa grupper anser man inte behöver ökad trygghet, eller också bedömer man inte att man vinner röster på att lova ökad trygghet för dessa grupper.

Vi lever sedan länge i en tradition där trygghet till försörjning, enligt våra politiker, definieras såsom trygghet enbart för arbetstagaren. Det vore välkommet om alliansen nu kan bryta denna tradition och sätta fokus på att såväl arbetstagare som arbetsgivare måste känna trygghet. Den politiska viljan framgår av de signaler som skickas till väljarna och olika samhällsgrupper. Länge har signalerna till entreprenörerna varit att du inte ska förvänta dig något stöd eller trygghet. Faktum är att det snarare signalerar att det är först när du inte kan få plats på arbetsmarknaden genom anställning som du ska starta eget företag. En verklighet som många invandrare i dag upplever. Men det är ju endast när hela arbetsmarknaden omfattas av begreppet som det går att uppnå trygghet över huvud taget.

Entreprenören är - precis som en arbetstagare - en människa av kött och blod, men vars vardag genomsyras av höga privata ekonomiska risker som påverkar familjen och företagets anställda. Det leder till att entreprenören har begränsade möjligheter till sjukfrånvaro och föräldraledighet. Övertidsarbete långt över det normala är en förutsättning, sönderhackade eller avbrutna semestrar är ett normaltillstånd och man har året om en dygnet-runt-jour ifall något inträffar, vilket det ofta gör. Tillfällen av ont i magen och sömnlösa nätter är många. Allt detta är givetvis ett eget val och entreprenörer ska ha en förmåga att klara av lite ont i magen, men det ska inte behöva övergå i magsår.

Därför handlar trygghet för entreprenörer om att få förutsättningar som gör att de vågar låta sina företag växa genom att våga anställa nya medarbetare och ge dessa en god arbetsmiljö. Något som i sin tur skapar trygghet åt medarbetarna och därmed hela företaget samt kanske till och med något mer trygghet för den egna familjen. Bryt mot den gamla enögda traditionen och använd istället båda ögonen. Trygghet bör gälla för alla på en arbetsplats.

Våga stå upp för att även entreprenören behöver en viss trygghet och att budskapen mot denna grupp måste vara ärligt och långsiktigt menade. Horisonten måste sträcka sig längre bort än talarstolens bortre kant.

Johan Talenti

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons