Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika verklighetsuppfattning om äldrevården

Annons

Under den senaste valrörelsen talade jag och en kollega om äldrevården med Kent Ryberg i socialdemokraternas valstuga. Vi uppfattade då att det skulle satsas mer på denna.

På vår arbetsplats hände inget förrän den 1 november 2004. Då genomfördes en så kraftig nedbantning av personalstyrkan så att bara att pussla ihop schemat var ett konststycke.

Kent Ryberg skriver i sitt inlägg i VLT den 23 september att "vi successivt har strävat efter att öka resurserna inom äldreomsorgen". Är det då enbart utbyggnaden av vården som avses?

Vi har alla olika verklighetsuppfattning. Vad den ena anser är vanvård är för den andra acceptabel vård. Jag efterlyser mer fakta om och siffror på vad som gäller för personaltäthet och kostnader på olika ställen. Som det nu är verkar allt vara så oklart.

Jag tar min egen arbetsplats, ett gruppboende för äldre demenssjuka, som ett exempel. Vi har 3,6 heltidstjänster dagtid, på sex boende. Det ger en kvot på 0,6 anställd per boende. (För 14 år sedan var kvoten över ett.) Vi är i tjänst 07.00-21.30 veckans alla dagar. Varje dag görs i genomsnitt 12,03 timmar.

På dessa timmar ska vi hinna med den personliga omvårdnaden, medicinsk vård med dokumentation, kontakt med annan vårdpersonal och ledsagning till läkare och tandläkare.

Vi ska utföra hushållsarbete såsom städning, disk, tvätt, matlagning, sophantering etcetera.

Vi ska beställa matvaror och hygienartiklar, fylla på i förråd, sköta de boendes inköp, handha och redovisa deras kassor, eftersända post, ha kontakt med anhöriga och gode män, beställa och återlämna hjälpmedel, ringa in sjukvikarier på kvällar och helger, överrapportera till annan personal etcetera.

På en del håll har man hjälp utifrån med städning, mat, ärenden med mera, på andra inte. Jag undrar om det tas någon hänsyn till detta när det gäller personaltätheten.

Vårdtyngden kan också variera kraftigt mellan olika boende. Förr mättes den, men inte nu längre. Jag undrar också var den undre gränsen går för personalkvoten.

Vidare vill jag ha ett klart besked om hur länge avdelningen får lämnas obemannad då man hjälper till på en annan avdelning.

Lena Ytterberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons