Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle Thorell (S): 50 dagar kvar till klimatkonferensen i Köpenhamn

Den brittiska ekonomen Nicholas Stern har räknat ut att om vi åtgärdar växthuseffekten de närmaste åren blir kostnaden cirka en procent av världens BNP.

Annons

Väntar vi kan kostnaderna, förutom allt mänskligt lidande, uppgå till närmare 20 procent. Miljoner klimatflyktingar måste fly från expanderande ökenområden och översvämmade låglänta kuststräckor.

Med tre till fyra graders höjning av temperaturen riskerar produktionen inom jordbruket att minska med cirka 20 procent, samtidigt som världens befolkning förväntas öka med 2,3 miljarder fram till år 2050. Det är svårt att få ekvationen att gå ihop, den enda lösning jag kan se är att vi så fort som möjligt minskar utsläppen av växthusgaser radikalt och att det sker i samarbete med utvecklingsländerna.

I dagstidningar, tv och radio hör vi att ”klimatavtalet står och stampar”. Världens länder, fattiga och rika, har vid förhandlingsmötet i Bangkok förra veckan försökt komma överens om hur många procent växthusgaserna ska minskas med och vem som ska betala mest. USA erbjuder fyra procents minskning, EU och Japan 20 procent. 

Utvecklingsländerna menar att industriländerna bär skulden för växthuseffekten, så varför ska de fattiga länderna betala för något de inte har bidragit till?

Visst kan det kännas som om de stora klimatförhandlingarna sker någonstans långt därborta, men det är lokalt som arbetet måste ske. Med hjälp av förnyelsebara energikällor, energisnål teknik, politiska stimulansåtgärder och din och min vilja att välja klimat-smart, kommer vi att lyckas! Västmanland ligger långt framme när det gäller miljövänlig teknik, avfallshantering och energiproduktion; sju kommuner i länet står bakom Förbundet Agenda 21:s målsättning att göra länet oberoende av fossila bränslen redan år 2015: Arboga, Hallstahammar, Kungsör, Norberg, Sala, Skinnskatteberg och Västerås. Fagersta kommun anser att de indirekt ställt sig bakom målsättningen genom andra beslut.

Den 3 december erbjuder Förbundet Agenda 21 i Västmanland ett Klimatkonvent på Mälardalens högskola. Då, om inte tidigare, blir det tydligt att det globala klimatavtalet är ett lokalt åtagande. Då kommer vi också att slutföra klimatuppropet som visar västmanlänningarnas stöd till ett kraftfullt och rättvist klimatavtal i Köpenhamn.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons