Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle Thorell (s): Bländas inte av spektaklet i Peking!

I morgon invigs OS i Peking. Den kinesiska regimen gör allt för att det ska bli en propagandaframgång, och inga medel har skytts för att städa upp inför OS.

Annons

Men när vi sportälskare nu bänkar oss inför det säkert välarrangerade skådespelet, låt oss minnas vad det är för land som nu arrangerar det hela.

Jag förordar inte någon bojkott, men vi får inte glömma vad som pågår i Kina.

Kina är fortfarande en enpartistat som förtrycker oliktänkande. Minoriteter som tibetaner och ugurier förtrycks och tillåts inte utöva sin religion och kultur.

Yttrandefriheten är starkt begränsad och journalister fängslas då de är kritiska mot regimen. Kina avrättar flest i världen. Hur många vet ingen säkert, men dödsstraff används flitigt för en stor mängd brott.

Trots löften om bättring har respekten för de mänskliga rättigheterna på många vis försämrats sedan Kina tilldelades spelen 2001.

Kina har vuxit i välstånd och politisk makt i världen, men agerar oansvarigt i konflikter som Darfur och Burma, där man förser förtryckarregimer med vapen och inte vill "lägga sig i" ländernas inre angelägenheter. Det duger inte, med ökad makt följer ökat ansvar och Kina tar inte sitt ansvar.

Låt oss minnas dessa saker när OS pågår, och framförallt låt oss minnas det när strålkastarna släckts och omvärldens uppmärksamhet riktas åt andra håll.

Alla har ett ansvar. Regeringen måste påtala brott mot mänskliga rättigheter i Kina, EU måste tala med en röst, företag som investerar i Kina måste se till att man inte bidrar till oskäligt utnyttjande av arbetskraft, och som konsumenter kan vi utöva vår makt genom att till exempel köpa rättvisemärkta produkter i stället för att alltid jaga det lägsta priset.

Olle Thorell

riksdagsledamot (s)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons