Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle Thorell (s): Högre kvalitet - inte sänkta kunskapskrav!

Regeringen har nu presenterat sin gym­nasieutredning. Förslaget är bra i vissa stycken, till exempel att rensa upp i den överdrivna valfriheten av kurser och att man försöker komma bort från treämnesskolan.

Annons

Där återfinns en hel del av de förslag som den förra regeringen ämnade genomföra 2007 ifall vi hade behållit regeringsmakten.

Vi föreslog redan då förstärkta yrkesutbildningar, examensarbete, programråd med fack och arbetsgivare, mer arbetsplatsförlagd utbildning med mera. Allt detta hade redan varit genomfört om inte borgarna stoppat vårt förslag direkt när de kom till makten.

Regeringen valde i stället att sjösätta en ny utredning, något som bromsat utvecklingen inom gymnasieskolan. Flera årskullar av elever har förlorat viktiga kunskaper på grund av regeringens kompakta ovilja att komma överens.

Det förslag som man nu kommer med är alltså en del återvinning av gamla förslag och en del nya förslag som är fortsatta steg mot en gammaldags sorteringsskola. Den moderatstyrda regeringen vill sänka kraven på de yrkesförberedande programmen. Klyftan mellan teori och praktik kommer att öka, och 15-åringar kommer vid gymnasievalet i nian att tvingas fatta beslut om vilket inriktning hela deras yrkesliv kommer att få. Det är helt orimligt.

Såväl näringsliv som fack har varit emot dessa sänkta kunskapskrav. Dagens moderna arbetsliv kräver goda kunskaper i svenska, engelska och matematik för alla. Att minska kunskapskraven är ett märkligt beslut av en regering som säger sig slå vakt om kunskapen i skolan.

Vi socialdemokrater vill i stället ha tydliga kunskapskrav på alla elever och se till att utveckla skolan och dess resurser så att så många som möjligt når målen.

Visst är det så att alla inte kan bli akademiker, men alla ska få chansen att få en grundläggande behörighet efter avslutade gymnasiestudier. Regeringens förslag innebär en återgång till en gammaldags gymnasieskola där man tidigt sorterar bort de elever som inte duger för akademiska studier. När man sedan kombinerar detta med de massiva nedskärningar man gjort inom komvux så blir bilden av en politik som inte ger ungdomar fler chanser tydlig.

Regeringen genomför reformer i en rasande fart, skatter sänks, socialförsäkringarna urholkas, Posten blir dansk och Vin Sprit blir franskt. Borgarna verkar förtjusta i att sitta vid makten. Men med makt följer också ansvar. Vi hoppas att man tar sitt ansvar för en långsiktig politik för skolan. Lärare, elever och föräldrar behöver veta vilka spelregler som gäller över tid.

Vi hoppas verkligen att regeringen tar initiativ till en blocköverskridande överenskommelse så att man äntligen kan få arbetsro i gymnasieskolan. Politiska lappkast vart fjärde år gynnar ingen.

Olle Thorell

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons