Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omöjlig åtskillnad om bojkott

Annons

Prästen Pelle Söderbäck svarade den 15 maj på min artikel om ärkebiskopens ställningstagande för en bojkott av israeliska varor. Hans svar visar på just de försök till akrobatisk argumentation som så ofta återkommer i Mellanösterndebatten.

Söderbäck försöker upprätthålla en åtskillnad mellan att bojkotta varor från ockuperat område respektive från övriga Israel. Men han säger samtidigt själv att en sådan inte går att göra på grund av oklar ursprungsmärkning.

En svensk kund i en butik kommer kanske att hörsamma uppmaningen att fråga om det verkliga ursprunget och få ett svar om att detta är okänt eller osäkert. Ställd inför opinionstrycket av den nya kampanjen kommer han eller hon ändå ofta att ta det säkra för det osäkra och avstå från köp av allt som kan vara av israeliskt ursprung.

Vad blir då detta om inte en bojkott i praktiken av de flesta eller alla israeliska produkter?

Kampanjmakarna vet tillräckligt mycket om folkpsykologi och kundbeteende för att veta att detta blir den viktigaste effekten av bojkottuppmaningarna. Att veta en sak men säga något annat brukar kallas dubbelmoral.

Bojkottuppmaningen motverkar dessutom FN:s insatser i försöken att parterna själva skall komma till insikt om vad som krävs för en lösning baserad på samförstånd och fred.THURE JADESTIG

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons