Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen: Den ofria remissfriheten

Annons

Den borgerliga majoriteten i Landstinget Västmanland hävdar att det nu ska råda remissfrihet till länets sjukgymnaster, kiropraktorer och naprapater. Men majoritetens remissfrihet är inte annat än en frihet på pappret. Den är full av hinder och

undantag.

Remissfriheten gäller bara så kallade "normala besök". Behöver man mer omfattande behandling som tar längre tid krävs fortfarande remiss från läkare. Behöver man sjukgymnastik för att man är kroniskt sjuk, till exempel har reumatism eller MS behöver man också en remiss från doktorn.

Sjukgymnaster har fått signaler från familjeläkare om att de inte tänker skriva ut remisser till specialistsjukgymnastik. Dessa läkare anser att de har "fråntagits sitt rehabiliteringsansvar". Följden blir att patienter som inte omfattas av majoritetens så kallade remissfrihet blir utan rehabilitering.

När det sedan skulle tecknas nya avtal med sjukgymnasterna blev en del som tidigare hade haft avtal utan. Till exempel blev 200 patienter av med sin sjukgymnast i Sätra brunn.

De nya reglerna riskerar att häva en princip som är helig för de allra flesta - att ge vård efter behov. I det nya systemet får varje naprapat och kiropraktor bara ett visst antal besök där patienten betalar patientavgiften - 100 kronor. När dessa besök är förbrukade måste patienten betala nära 500 kronor per besök - även om man råkar befinna sig mitt i en behandlingsserie. Det kan innebära att man tvingas avbryta en nödvändig behandling. Det blir plånbokens tjocklek, och inte behoven, som styr.

Oppositionen erkänner att det gamla ersättningssystemet för rehabilitering inte fungerade. Det öppnade för att vissa familjeläkare kunde snåla med att skriva remisser, vilket ledde till att många som behövde rehabilitering inte fick det. Den moderatledda majoriteten lovade att Vårdval Västmanland skulle medföra att alla som behöver rehabilitering nu också skulle få det. Men risken är nu uppenbar att det system som inte var bra är på väg att bli något ännu sämre.

Ersättningen till vårdgivarna är beräknad utifrån antalet besök i det gamla systemet, då vi vet att det snålades med remisser till rehabilitering. Den så kallade remissfriheten som nu införts lär, trots alla fällor, troligen leda till fler besök. Ändå ökar inte majoriteten storleken på pengapåsen, och det enda som då återstår för vårdgivarna är att låta patienterna betala mer ur egen ficka.

Socialdemokraterna och vänsterpartiet anser att:

1. Den moderatledda landstingsalliansen ska vara ärlig och säga att den inte håller vad den lovar. Det här är remissfrihet

under ofrihet.

2. Läkarnas rehabiliteringsansvar måste klargöras. Nu riskerar folk att bli utan vård och hamna mellan stolarna.

3. Gör om upphandlingen av sjukgymnaster. Det är orimligt att folk ska tvingas bli av med sin sjukgymnast på grund av stelbenta regler.

4. För över resurser från specialistsjukvården till närsjukvården. Närsjukvåren som är kärnverksamheten måste prioriteras. Hellre vård än sänkt skatt!

Juha Rundgren (v)

Denise Bergström (s)

oppositionsråd i landstinget

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons