Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen: Det svajar i landstingets rödgröna styre

Annons

Nu är det upp till bevis som gäller för landstingets rödgröna styre. Efter en valrörelse där man lovade satsningar av olika slag – genom att inteckna av Socialdemokraterna centralt utlovade ökade statliga bidrag, de så kallade Sahlinpengarna – återstår nu bara den krassa verkligheten. Sahlin avgår och av extrapengarna blev det en tumme.

Hur blir det nu med löftena om att dubbla anslagen till kollektivtrafiken, höja anslagen till primärvården genom att dra ner på pengarna till slutenvården och en massa annat?

Västmanlänningarna har anledning att vara oroliga. Visserligen tar de rödgröna över ett landsting som trots lågkonjunktur, finanskris, pandemi och mycket annat negativt genomfört stora investeringar och samtidigt klarat av att leverera stabila överskott. Det är bäddat bra för den nya majoriteten. Den kan dessutom glädja sig åt att skatteintäkterna ökar.

Vår oro är stor för att den rödgröna majoriteten nu inte klarar av att hålla en budget i balans, inte klarar av ledarskapet och heller inte klarar av ta de nödvändiga beslut som måste tas. Under deras tid i opposition såg vi vid många tillfällen hur Socialdemokraterna och Vänsterpartiet sade en sak vid ett tillfälle för att när trycket ökade vika ner sig och överge överkommelser och avtal som de bedyrat att de skulle hålla sig till.

Behöver de rödgröna stöd för att ta nödvändiga, kloka och viktiga strategiska beslut så kommer vi i alliansen att ge dem det.

Inom kort kommer väljarna och verksamheterna att få besked om hur de rödgröna ska styra landstinget. Beskedet kommer i form av den reviderade budget som presenteras inom kort, men också i de prognoser som visar hur landstingets ekonomi utvecklar sig. Den utvecklingen är påverkbar om beslutskompetens finns!

Eller blir det som vi har anledning att misstänka och som vi varnade för i val-rörelsen – en rödgrön röra. Om så är fallet är deras första åtgärd att ge sig på det positiva ekonomiska resultat som vi byggt upp och dra ned det.

Att ha ordning på ekonomin kan innebära en smärtsam process för landstinget. Men det är en förutsättning för att landstinget ska klara sina långsiktiga åtaganden att leverera en trygg och säker vård samt att nå målet att vara ett av de främsta landstingen i landet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons