Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen i Hallsta: Vi vill ha Tunaskolan kvar

Annons

Oppositionen i Hallstahammar är kritisk till den planerade nedläggningen av Tunaskolan. Nu har socialdemokraterna och vänsterpartiet för avsikt att lägga ner även Vallmoskolan i vår kommun.

Vi inom oppositionen i Hallstahammar vill ha Tunaskolan kvar! Skolan ligger mitt i ett stort bostadsområde med säkra skolvägar och ett generationsskifte sker just nu i området.

Grundskolan i Hallstahammar minskar de kommande åren med 619 elever. Majoriteten vill lägga ner Tunaskolan och Vallmoskolan, vilket ger en minskning med 240 elever. Vad händer sen? Är det skolan i Näs som står på tur? Hur har man annars tänkt hantera minskningen i framtiden? Det finns anledning att befara ytterligare skolnedläggningar om majoritetens förslag går igenom.

Vi skall ha en skola i Hallstahammar med kompetent personal och höga skolresultat. Barnperspektivet skall gälla, det vill säga att skolan skall finnas till för barnens skull och inte tvärtom. Kommunens planering ska enbart vara ett verktyg för att ge dem en så bra skolgång som möjligt. Vi vill ha en skola som ger trygga barn!

Inom oppositionen är vi övertygade om att vårt motförslag till förändringar inom skolan är den bästa vägen att gå för att uppnå detta samt de mål och visioner som vi i nämnden och fullmäktige antagit för Hallstahammars kommun. Majoriteten hävdar att deras förslag på förändringar inom grundskolan kommer att spara 11,5 miljoner under en treårsperiod. Mycket tveksamt, säger vi.

Kostnader för upprustning av Nibbleskolan saknas i den ekonomiska kalkylen, något som kan komma att kosta runt 20 miljoner kronor. Fönster behöver bytas ut, taket behöver läggas om och uppvärmningen behöver konverteras från direktverkande el till annat, billigare alternativ. Dessutom är kostnaderna för en säker skolväg till Nibbleskolan inte fullt medräknade i kalkylen. Tunaskolan vill man efter nedläggningen riva. Vad är egentligen medräknat i den ekonomiska kalkylen?

Vårt motförslag innebär:

* organisatoriskt - mindre och tryggare skolor för våra barn

* kunskapsmässigt - högre kunskapsresultat genom satsningar som främjar detta kombinerat med mindre skolor, tryggare miljö och lagom stora arbetsteam

* marknadsföringsmässigt - vi lever upp till vår marknadsföring "små skolor nära bostaden"

* ekonomiskt - vi är övertygade om att vårt förslag är mer ekonomiskt fördelaktigt för kommunen. För att få detta bevisat begärde vi i kommunstyrelsen återremiss Nu är det dags för invånarna i Hallstahammar att ställa sig frågan: gör de som styr Hallstahammar idag ett bra jobb?

Hur vill du som invånare i Hallstahammar att skolan skall se ut i kommunen i framtiden? Ska vi ha små skolor, nära bostaden, eller en lite större skola belägen i ett industriområde?

Hans Strandlund (m)

Sigge Synnergård (fp)

Per Wernberg (c)

Roy Cederbäck (kd)

Lars Flodin (mp)

gruppledare för oppositionen i Hallstahammar

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons