Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionslandstingsråd: Behovet av vård måste få styra

Var och en har rätt att få den sjukvård han eller hon behöver. Man ska inte riskera att få sämre vård för att man bor i ett område eller en kommun som har en sjukare befolkning,
högre ohälsotal, fler sjukskrivna och förtidspensionerade.

Annons

Därför vill vi i socialdemokraterna och vänsterpartiet att vårdcentralerna i, till exempel i norra länsdelen, ska få högre ersättning. De måste få resurser till att ge befolkningen den sjukvård den behöver.

Det här har vi sagt under hela processen med det nya närsjukvårdsprogrammet, Vårdval Västmanland, som ska införas från årsskiftet. Men i landstingsfullmäktige röstade den moderatledda majoriteten nej till en

sådan ersättningsmodell.

Halland har stått som förebild när majoriteten inför Vårdval Västmanland. Men nu kommer kritiken även där. Vårdcentraler i socialt utsatta områden får sämre ekonomi och det drabbar de sjuka och mest behövande. Stockholms läns landsting, som också leds av moderater, är på väg mot samma sak.

Vi socialdemokrater och vänsterpartister anser att det är behoven som ska styra. Därför måste landstinget när det fördelar pengarna till vårdcentralerna ta hänsyn till att i vissa delar av Västerås och Västmanland mår folk sämre och behöver mer vård.

Men nu verkar den tidigare så tvärsäkra majoriteten i Västmanland glädjande nog ha kommit till

insikt. Efter förslag och påtryckningar från oss

socialdemokrater och vänsterpartister beslutade landstingsstyrelsen att åtminstone utreda "hur vårdpengen kan kompletteras med ett index för att kompensera områden med högre ohälsotal."

De är bra att majoriteten lyssnar på s- och v-oppositionen. Det får den gärna fortsätta med.

Denise Bergström (s)

Juha Rundgren (v)

oppositionsråd

Landstinget Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons