Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordet rasism tappar kraft

Starka ord blir svaga och tappar värde om vi använder orden slentrianmässigt. Ett sådant ord är rasism.

Annons

Är allting runtomkring oss rasistiskt och stötande så tappar ordet rasism till slut tyngd och betydelse. Rasismen finns och är farlig och skall angripas från alla håll och kanter men låt inte ordet tappa kraft.

Att glassen 88:an är rasistisk och borde förbjudas eftersom den symboliserar dubbla bokstaven H och står för Heil Hitler är tramsigt långsökt. Igloo cola antyder på knarkande eskimåer och borde förbjudas enligt vissa.

Nogger black och lakritspuck är definitivt rasistiska och bör sluta säljas eller byta namn omedelbart skriker många och slår sig på bröstet, stolta i kampen mot rasismen.

Att klä ut sig till pepparkaksgubbe är rasistiskt och Staffan stalledräng likaså.

Nationalsången kan vara stötande och bör inte sjungas, likaså Den blomstertid nu kommer.

Att angripa sådana saker är inte detsamma som att vara motståndare till rasismen. Tvärtom, det föder rasism och intolerans och det ger sig i uttryck när man går till valurnorna.

Sverigedemokraterna är enligt flera olika opinionsmätningar i dag Sveriges tredje största parti. Vad är anledningen till det?

Fredagen den 15 november var den första av två playoff matcher mellan Portugal och Sverige. En lokal pub i Västerås nekade två killar inträde för att de hade på sig Sverigetröjor, det kan anses stötande fick de till svar. I Portugal hade de garanterat kommit in men i Sverige får inte finnas minsta möjlighet att stöta sig med någon.

CampSweden, som ansvarar för tifon vid Sveriges landskamper har ersatt Sveriges flagga med blågulrandiga tygbitar, för att, som man själv skriver på sin hemsida ”Anledningen till detta är flera olika faktorer där ekonomi, respekt för svenska flaggan och för att få till effektfulla tifon med variation och snygg estetik är de viktigaste aspekterna”.

Så av respekt för svenska flaggan plockar vi bort den. Kan någon hjälpa mig att förstå här?

Till de två grabbarna som blev nekade komma in på puben vill jag bara säga å alla Sveriges invandrares vägnar: Vi tycker det är lika idiotiskt som ni och snälla klandra inte oss.

Jag får mejl från människor som skriver att ” jag vill så gärna säga ifrån men jag törs inte” och ” om jag hade sagt det du säger så är jag rasist”. Var tog samhället där vanligt folk vågade ryta ifrån vägen Nästa gång det är en landskamp på Friends arena ska jag sätta på mig en rosa tröja och heja på båda lagen, jag får ju inte stöta mig med någon.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons