Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örfilar och kärlek hör inte ihop

Annons

Den förälder som aldrig har tagit en illskrikande treåring under armen och gått dyngsvettig ut från mataffären har levt i himmelriket. Den förälder som inte önskat sig öronproppar i julklapp finns väl knappt, annat än i Bullerbyn.

Tyvärr finns det föräldrar som anser att man just för att man är en sådan har rätt att avsluta en diskussion med till exempel en örfil. Tyvärr finns det också vuxna människor som anser att barn är värda mindre respekt bara för att de är just mindre.

Om vi börjar acceptera att människor ska tillrättavisas med våld, var går då gränsen? Är det okej att ge sitt barn en örfil för att det inte lyder, är det då också okej att göra samma sak med sin fru, sin man eller sin kollega? Barn, kvinnor och män är alla människor med en unik rättighet - att bli respekterad för den man är. Den som slår, den kränker och gör illa - oavsett vad syftet är. Så är det och det går aldrig att ifrågasätta.

Mitt uppdrag som barnombud handlar om att stå på barnets sida och alltid ha ett barnperspektiv på det jag gör. Det finns inget som med laglig rätt kan kallas för pedagogiskt våld mot barn. Att slå ett barn är alltid misshandel och dessutom ett lagbrott. Den dagen jag som barnombud eller mamma anser att våld mot barn är okej kommer aldrig att komma. Jag blir bedrövad när det fortfarande finns vuxna människor som anser det vara rätt att slå sitt eget älskade barn i uppfostringssyfte.

Örfilar och kärlek hör inte ihop. Det gör däremot kärlek och respekt, respekt för varandra och för varandras unika personlighet och integritet.

Du (Hans Stackegård) ifrågasätter också hur jag själv som förälder agerar när mina barn tjatar. Den diskussionen tar jag naturligtvis inte med dig i tidningen, av respekt för mina barn och min familj. Men om du ändå är intresserad på riktigt, kan du höra av dig. Men gör det i tid, jag måste ta upp det på familjerådet först!

Sara Holm Stålhand

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons