Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osakligt angrepp på Israel

Annons

Vänsterns ensidiga Israelkritik förnekar sig inte. Nu är det Beatrice Björkskog som den 22 juli klagar över att Israel orsakar lidande för det palestinska folket och manar till bojkott av Israel. Det sorgliga är att vänsterns talespersoner inte tycks särskilt intresserade av att ta reda på vad som verkligen har hänt i Mellanöstern. Björkskogs artikel är en ologisk pamflett, där Libanonkriget och palestiniernas lidande blandas om vartannat.

Har Israel startat kriget mot Libanon? Nej, det startades av Hizbollah som långt innan man kidnappade israeliska soldater hade intensifierat sitt raketbombardemang mot norra Israel. Är inte raketangrepp i stor skala tillräckligt skäl för det utsatta landet att försvara sig? Enligt folkrätten har varje land rätt till självförsvar.

Ockuperar Israel någon del av Libanon? Nej, man har för länge sedan dragit sig tillbaka innanför de gränser som rådde före 1967 års krig. Ändå fortsätter Hizbollahs attacker. Man försöker inte ens dölja för omvärlden att det är Israels tillintetgörande det handlar om. Stöder verkligen vänstern Israels utplåning? En sak är klar, man stöder uttryckligen organisationer som likt Hitler vill utrota det judiska "problemet".

Är Israels försvarsaktioner riktade mot det libanesiska folket? Nej, det är enbart Hizbollah, den Iranstödda terrororganisationen med Israels totala utplåning på sitt program, som Israels angrepp riktar sig mot. Tyvärr har Hizbollah etablerat sig och tagit skydd bakom civilbefolkningen i Libanon. Detta är väl om något ett brott mot folkrätten.

Israel vill till varje pris undvika att skada civila libaneser.

Vad gör den Iranstödda Hizbollahmilisen i Libanon? Enda skälet till att de kan sprida terror, bomber och död är att den libanesiska regeringen och militären är för svag för att avväpna den eller kasta ut den.

Faktum är att Israel nu gör jobbet åt den libanesiska regeringen. Varken kristna eller sunnimuslimska libaneser stöder Hizbollah. Tvärtom, de vill ha bort dem från Libanon! Låt oss hoppas att Israel förmår oskadliggöra dem så att Libanon äntligen kan få en stabil fred. Men deras kraftiga motstånd visar hur topprustade de är med moderna vapen som raketer och missiler.

Beatrice Björkskog ömmar för palestinierna. Det gör jag också. Usla palestinska ledare har lett sitt folk in på en väg som bara lett till mer lidande. De palestinska ledarna har "aldrig missat en chans att missa en chans" som någon träffande sa. Israel har gång på gång deklarerat sitt fredsintresse, förklarat sig villigt till en tvåstatslösning, deltagit i förhandlingar.

Men till sist har ändå den palestinska erövringsretoriken tagit överhand, för enligt den finns inte plats för någon israelisk stat mellan Jordan och havet. Medan Israel väntar på någon att tala fred med på den palestinska sidan, fortsätter terrorattackerna och självmordsbombningarna mot mål inne i Israel.

Därför finns nu säkerhetsbarriären. Den är inte permanent. Den kan rivas så snart attackerna upphört. Men attackernas offer får man inte tillbaka.

Beatrice Björkskog har dammat av ett gammalt verkningslöst förslag för att bekämpa Israel. Genom handelsbojkott! Är du Beatrice beredd att stänga av datorn och mobiltelefonen, sluta använda Internet och till och med sluta läsa tidningen. För det måste du göra om du ska bojkotta Israel. Israels teknik är inblandad överallt i det moderna samhället. Att sluta äta Jaffa-apelsiner är bara nonsens.

Stefan Sturesson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons