Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oscarsson: Sämre för familjehemsbarn

Den nya regeringen har beslutat att minska avdragsrätten för omkostnader så de första 5000 kronorna av omkostnadsersättningen blir skattepliktiga.

Annons

En förändring som innebär ytterligare försämring för familjehemmen. Som på så sätt får en omkostnadsersättning som ska täcka alla utgifter för barnet. Men denna ersättning räcker i många fall inte ändå.

Många familjehem betalar betydande belopp för resor, kläder, idrottsaktiviteter och stort slitage med mera utöver denomkostnadsersättning som fås från kommunen. Till detta kan läggas att man ofta skaffar sig eller behåller en betydligt större bostad än vad familjen annars skulle be-höva. Större bil eller fler bilar än vad den egna familjen behöver. Vid semesterresor blir det ofta fördyringar för hela familjen därför att urvalet är begränsat.

Vi vill således att familjehemsplacerade barn ska få en guldkant på tillvaron. Vi vill dessutom att den övriga familjen inte ska behöva sänka sin standard bara för att man är ett familjehem. Eftersom det skulle kunna minska motivationen att ställa upp somfamiljehem. Och det är stor brist på familjehem i hela Sverige.

Vettiga villkor för familjehemmen och kontaktpersoner kan resultera i att man tar på sig fler uppdrag eller hjälper till attvärva fler.

Däremot tror vi inte att politikerna av missunnsamhet ändrat på reglerna för omkostnadsersättningens beskattning. Men vi tror inte heller att de insett vilka konsekvenser det får för det enskilda familjehemmet eller kontaktpersonen. Vi är därför övertygade om att ni politiker med god vilja kan ändra på beslutet så att omkostnadsersättningen i fortsättningen blir befriad från skatt. Vi önskar att detta ska gälla från första kronan och är öppna för dialog i denna fråga.

Roland Oscarsson

Familjehemmens Riksförbund (FR)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons