Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ove Jansson: Företagarkåren är i behov av föryngring

En stor andel av de svenska företagarna är på väg att pensioneras inom de närmaste åren. En fjärdedel av fåmansbolagen är 60 år eller äldre, vilket bekräftas av en undersökning från UC presenterad i Dagens Industri.

Annons

Företagarnas egna uppgifter visar att en tredjedel av alla företagare i Sverige är 55 år eller äldre - en andel som är hela 65 procent högre än bland dem som är anställda. Läget är detsamma bland både män och kvinnor.

Andelen företagare per län som är 55 år eller äldre, varierar från knappt 30 procent i Stockholms län till nästan 40 procent i Västernorrlands län. Västmanland hamnar med sina 34 procent som ett av de fem län med lägst andel företagare i åldersgruppen.

Inom byggverksamhet är 29 procent av länets företagare över 55 år medan andelen för anställda inom samma bransch är 21 procent. Motsvarande jämförelser för branschen Handel och kommunikation är 32 respektive 17 procent. Tillverkning och utvinning 37 respektive 22 procent och inom finansiell verksamhet och företagstjänster 36 respektive 21 procent.

Den mycket stora andelen 40-talister bland företagarna är ett problem. Dels vet vi sedan tidigare att en överlämning av ett företag ofta går fel, antingen för att ingen vill ta över, eller för att något går snett vid överlämnandet. Dessutom är tillströmningen av yngre företagare alltför liten.

Företagarna har tidigare uppmärksammat problemet, vilket resulterade i att förra regeringen helt avskaffade arvs- och gåvoskatten. Det är ett mycket viktigt steg för att underlätta generationsskiften.

Men det är inte bara administrativa och skatteproblem som hindrar en smidig generationsväxling bland företagarna. Alltför få väljer idag att bli företagare. Medan en dryg tredjedel av de under 30 helst skulle vilja vara företagare, är det endast knappt 14 procent av företagarna som är under 35 år.

Vad kan då göras för att föryngra företagarkåren samtidigt som vi klarar överlämnandet till nästa generation?

* Gör företagandet mer jämbördigt med anställning! Sveriges socialförsäkringar är anpassade till dem som har en anställning. Det medför till exempel att kvinnor som är företagare tar ut mindre än hälften så många sjukdagar som anställda kvinnor - trots att de i genomsnitt är betydligt äldre än de anställda.

Samma mönster återkommer i praktiskt taget alla offentliga försäkringssystem. Den som väljer att bli företagare borde därför åtminstone få rabatt på skatten för de förmåner de i praktiken avstår från. Det skulle göra företagandet mer attraktivt som livsval.

* Håll kvar de existerande företagarna! Genom att skjuta upp beskattningen av företagsförsäljning till den dag företagaren slutar att vara företagare, ökar möjligheterna för den som säljer att fortsätta driva eget. Ett liknande system med "rullande reavinster" finns idag för bostadsrätter. Regeringen har aviserat att ett förslag kommer på detta område, vilket vi hoppas ska ske snarast möjligt.

* Gör det lättare att bygga upp ett eget sparkapital! Det bästa riskkapitalet är egna sparpengar, vilket ger den bästa grunden för steget in i företagandet. Alla åtgärder som gör att de som är yngre än 50 år har ett eget sparkapital kommer därför att hjälpa till med föryngringen av de svenska företagarna.

Företagare som lämnar företagarbanan efter ett lyckat generationsskifte kan i många fall bli aktiva, värdeskapande affärsänglar. Med en fördelaktigare beskattning av riskkapital i små företag kan fler individuella börsvinnare bli viktiga aktörer för affärsutveckling i mindre och medelstora företag.

Om politikerna aktivt jobbar med generationsskiftet utifrån de här utgångspunkterna är vi övertygade om att de äldre företagarnas uttåg från arbetsmarknaden blir mer smärtfritt än det annars hade varit och det kommer hela Sverige att tjäna på.

Ove Jansson

Regionchef Företagarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons