Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ove Jansson: Regelkrångel för företagen kostar många miljarder

Annons

Företagarna har länge kämpat för en regelförenkling runt företagande och välkomnar därför regeringens löfte om att minska företagens regelbörda med 25 procent till 2010.

Enligt NNR, Näringslivets regelnämnd, fyller svenska företag i och skickar 94 miljoner blanketter till olika myndigheter varje år, till en årlig kostnad på 130 000-400 000 kronor per anställd. I en panelundersökning som Företagarna genomfört uppgav sju av tio företagare att färre regler skulle öka deras benägenhet att anställa.

En förenkling av regelverket runt företagande har därför länge varit en av Företagarnas hjärtefrågor. Från politikerhåll har en sådan också länge utlovats, men först nu tycks någonting verkligen hända. Alliansregeringen har lovat att den administrativa kostnaden som regelverket innebär för

företagen ska minskas med 25 procent till 2010. Detta skulle enligt internationella beräkningar kunna innebära en BNP-

ökning med 42 miljarder kronor!

Ungefär hälften av alla regler som omgärdar företagandet har sitt ursprung från EU. Det finns dock i EU-regler ofta möjlighet att göra undantag för mindre företag, men Sverige lägger dessvärre många gånger till egna nationella krav istället.

Vi vill därför att småföretagsundantagen ska användas fullt ut och att inga egna gränser ska införas. Eftersom småföretag ofta har ont om tid och resurser att avsätta till administration är det de som drabbas hårdast av krångliga regler. Det är därför rimligt att de också kan undantas från dem så mycket som möjligt.

Även om vi på Företagarna varmt välkomnar att regelförenklingsarbetet nu satt igång gör vi det med vissa förbehåll. Till att börja med bör inget nytt regelkrångel samtidigt föras in bakvägen, vilket gjorts med den omvända byggmomsen. Dessutom vill vi att även Sverige utnyttjar de småföretagsundantag som redan finns tillgängliga, i syfte att minska den administrativa bördan för små företag.

Om regeringen håller denna konsekvens i sitt regelförenklingsarbete kommer det att ge enorma vinster för Sverige. Företag, och framförallt, småföretag kommer, utan orimligt betungande administrativa kostnader, att i betydligt högre grad kunna investera, anställa och expandera sina verksamheter.

Därutöver förutsätter vi att också alla kommuner hakar på regeringens ambitioner avseende kommunalt relaterade regler och tillämpningen av regelverket.

Ove Jansson

regionchef Företagarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons