Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ove Jansson: Svenskt kvinnligt företagande på bottennivå

Annons

Enligt en färsk rapport som Företagarna tagit fram ligger det kvinnliga på en bottennivå i en jämförelse med övriga EU-länder. Det är endast två länder som ligger sämre till.

Detta trots de stora ekonomiska satsningar som gjorts från statens sida för att stimulera flera kvinnor att bli företagare. Vad kan det bero på? Används pengarna till fel saker? Saknas ett proaktivt företagarperspektiv i dessa satsningar? Är det mer trivsel och umgänge än affärsutveckling och kommersialisering i alla dessa, i och för sig vällovliga projekt?

Företagarnas jämställdhetsindex bygger på fyra pelare, nämligen andel kvinnor i företagarpopulationen, andel kvinnliga företagare äldre än 54 år, andelen kvinnliga företagare inom mansdominerande branscher samt andel kvinnliga företagare av den totala kvinnliga populationen. Tillsammans utgör resultaten från dessa fyra pelare Företagarnas jämställdhetsindex som bryts ned på kommunnivå och rankas i en jämförelse med alla Sveriges kommuner.

Av Västmanlands kommuner hamnar Skinnskatteberg bäst med plats 31 i totalrankingen. Därefter kommer Sala på plats 56, Fagersta plats 58, Köping plats 100, Arboga plats 113, Västerås plats 115, Kungsör plats 132, Norberg plats 159, Surahammar plats 165 och Hallstahammar på jumboplats 179.

Vid en jämförelse med de 20 största städerna i landet ståtar Västerås med en fjärdeplats.

Varför är detta intressant? Jo om stat, landsting, kommuner mfl genom en mängd olika ekonomiska stöd har ambitionen att öka andelen kvinnliga företagare måste de också noggrannare utvärdera vilka resultat som uppnås. Men kanske är det andra

faktorer som har större betydelse för om kvinnor väljer att bli företagare eller inte.

900 000 kvinnor arbetar inom områdena utbildning, vård och omsorg. Endast en procent av dessa är egna företagare. Många fler skulle säkert bli företagare om de fick chansen. Det kan uppnås genom att mer av den offentliga produktionen konkurrensutsätts. Se också till att upphandlingar genomförs så att fler små företag kan delta både genom omfattningen av vad som upphandlas och villkoren för densamma.

Ett annat område som har betydelse för kvinnligt företagande är trygghetssystemen som är väl utbyggda för anställda men inte relevanta för företagare. Många kvinnor driver sina företag på deltid och om trygghetssystemen vore bättre anpassade för företagare skulle flera driva sina företag på heltid.

Därför är vår uppmaning;

Att noggrannare följa upp hur de offentliga pengarna används,

Att konkurrensutsätta mer av den offentliga produktionen

Att genomföra upphandlingar så att flera små företag har möjlighet att delta.

Ove Jansson

regionchef, Företagarna

Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons