Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

P12Krönika Hård af Segerstad

Annons

Låt studenter investera i sig själva

I Sverige får universitet inte ta ut avgifter från studenter. I stället betalas kostnaden för utbildningen via skatten. Studenten ges ett bidrag för att studera och kostnaden för studiemedel betalas även den via skatten.

Alla politiska partier verkar överens om att detta är höjden av rättvisa. Det ska, som det brukar heta, inte vara plånboken som avgör om en person kan utbilda sig utan dennes studieresultat.

Man kan dock fråga sig om det är rättvist för dem som inte antas till universitet. Rättigheten att studera vidare efter gymnasiet gäller inte den som hade för dåliga studentbetyg för att bli antagen. Ve den som var omogen eller omotiverad vid 16 års ålder!

När denna student senare i livet mognat och inser att han eller hon vill utbilda sig är det stopp. Hur mycket han eller hon än sparar och gnetar kan han eller hon inte betala för en plats vid ett universitet. I Sverige får du nämligen inte köpa en universitetsplats. Även om du är villig att betala för att en extra plats ska skapas.

Det gör att universiteten får mindre resurser och färre studieplatser. Detta leder till sämre utbildning och färre utbildade. Rättigheten till gratis utbildning gäller inte heller alla. Den som vill bli pilot får betala sin utbildning själv. När studentsångerna ebbat ut, betalar de som går ut i arbetslivet för sina kamraters subventionerade universitetsutbildning och studiemedel. Det är orimligt.

Det är inte heller rättvist för dem som får en av dessa subventionerade utbildningsplatser. Den naturliga reaktionen är att slöa när det inte kostar något att slöa. Om man får studiemedel, och en extra termin inte kostar något, blir studenten lätt omotiverad. Det leder till att många inte tillgodogör sig sin utbildning. Överliggare - studenter som läser år efter år utan att ta en examen - är vanligare än man tror. Av alla som börjar på universitet har knappt 60 procent examen inom sju år.

Det är inte rättvist mot universiteten som konkurrerar internationellt.

I en studie av världens bästa universitet hamnade universitetsavgiftslandet USA på topp med sju av de tio högsta placeringarna. Sveriges högst rankade kom först på 110:e plats. Många av Europas bästa begåvningar har flyttat till USA för att arbeta vid de bästa universiteten i världen. Där kan de få mycket mer forskningsresurser och dessutom tjäna mera pengar.

Ett sätt att råda bot på universitetens skrala kassor, studenternas bristande studiemotivation och skapa rättvisa är att införa avgifter på universiteten. I Sverige vill flera universitet införa avgifter. Även i Europa har många insett att det är vägen man måste gå.

Den brittiska vänstern med Tony Blair i spetsen har beslutat att återinföra avgifter för högre studier. I Tyskland har vissa delstater börjat införa terminsavgifter för studenter som tillbringar mer än två terminer extra på universitet.

Till och med den förra utbildningsministern Thomas Östros vill nu ändra lagen för att tillåta högskolor att sälja utbildningar till utländska studenter. Men varför bara utländska studenter? Är det inte hög tid att även svenska studenter tillåts investera i sig själva och köpa en utbildning?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons