Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

p18 johansson övergångsregler

Annons

Ställ upp för Europas återförening I fredags presenterade regeringen sitt förslag för att dela upp EU i ett A- och ett B-lag. Det är tråkigt att socialdemokraterna gjort en tvärvändning och bestämt sig för att försöka införa diskriminerande övergångsregler. Så sent som i december 2003 var alla partier i riksdagen överens om att inte införa övergångsregler.

En enig riksdag såg inte att den fria rörligheten för samtliga EU-medborgare skulle innebära några störningar på den svenska arbetsmarknaden. Nu har socialdemokraterna gjort en kovändning och talar om både "social turism" och att östutvidgningen kommer att innebära störningar på den svenska arbetsmarknaden. Att undersökningar från bland annat Nordiska Rådet och EU-kommissionen visar att det är få människor i de nya medlemsländerna som vill flytta vill socialdemokraterna inte ta till sig. Därtill kan tilläggas att de människor som vill flytta i stor utsträckning är unga, välutbildade och ensamstående. Alltså människor som kommer att bidra till tillväxten och utvecklingen i de länder de söker sig till.

Ännu kan regeringens diskriminerande förslag stoppas av riksdagen. Det förutsätter att moderater och folkpartister står upp för det beslut riksdagen fattade i december förra året. Signalen från de här två partierna är otydlig. Min uppmaning till Kerstin Heinemann (fp) och Tomas Högström (m) är att stå upp för den fria rörligheten. Att stå upp för att samma regler ska gälla för alla EU-medborgare och att stå upp emot diskriminerande regler i samhället. Gör ni det står ni också upp för Europas återförenande.

Det kan inte vara meningen att socialdemokraterna ska få stöd för att inskränka värden som ni tillsammans med oss i centerpartiet kämpat för. Påverka era partier att tydligt ta ställning mot diskriminerande övergångsregler!

JÖRGEN JOHANSSON (c) Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons