Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På högerfronten intet nytt

Annons

Högeralliansen i landstinget har presenterat sig och sin politik. Med tanke på de förväntningar de skapat är resultatet synnerligen magert. Man kan lika gärna ta fram landstingsplanen som antogs i juni och läsa innantill. Där finns gott om svar på de problem som oppositionen nu beskriver.

Helhetssyn, barnperspektiv, samverkan mellan landsting och kommuner, utveckling av folkhälsofrågorna och så vidare - allt går att läsa sig till i den landstingsplan som socialdemokraterna och vänsterpartiet lade fram i juni, men som högeralliansen röstade emot.

Alliansen kräver en självständig akutklinik - det har vi.

Man funderar på om ambulanserna räcker till - det gör de.

Man vill hejda övermedicineringen - det arbetet pågår bland annat genom att läkarna gör flera hembesök och går igenom de äldres medicinlistor.

Man vill ha snabbare remisshantering - det håller landstinget på och arbetar med och vi har redan redovisat i annonser till befolkningen hur landstinget ska uppfylla vårdgarantin.

Man vill att västmanlänningarna ska kunna välja familjeläkare - det har de kunnat göra i tio år. Däremot har vi brist på fasta familjeläkare i länet, som gör att valmöjligheten begränsas, särskilt i vissa länsdelar. Högeralliansen tror att det ska lösas automatiskt med fri etableringsrätt för familjeläkare. Vi är dock övertygade om att effekten är den motsatta. Av erfarenhet vet vi att etableringsfrihet bara gynnar storstäder. Vi har vid flera tillfällen försökt upphandla familjeläkare där vi haft problem med rekryteringen, exempelvis i Hallstahammar. Men ingen intresserad doktor har anmält intresse.

Landstinget kommer även i framtiden att vara tvunget att se till att alla i länet har en doktor att gå till.

Vi tror inte heller på den marginella förändring av rehabiliteringen som oppositionen föreslår. Vi planerar för en genomgripande förändring av familjeläkarsystemet, så att det bättre passar in i den övriga närsjukvården. Det är dags för anpassning till de krav som dagens patienter ställer.

Högeralliansen konstaterar att den inte tar något som helst ansvar för den nu förda politiken. Ändå är det majoritetens politik som förs fram.

Det är mycket tal om samling och enad front, men bakom fronten finns intet nytt.

Glenn Andersson (s)

Landstingsstyrelsens ordförande

Monika Wilander (v)

Landstingsstyrelsens vice ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons