Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På väg att avskaffa sig själva?

Annons

I min närhet på jobbet sitter en kvinna som är republikan. Hon kan vara nöjd i dag. Kungahusen är på väg att arbeta bort sig själva. De kungliga, i olika länder, visar gång på gång att de inte vill bli fjättrade vid sina bojor. De vill leva som vanligt folk. Vilken är då meningen med att ha ett kungahus? Om de "bara" är som vanligt folk?

Sedan de kungliga familjerna förlorade all politisk makt har deras enda funktion varit att representera sina länder och fylla skvallertidningarna. Så att vi undersåtar kan dagdrömma om förgyllda salar, vita hästar förspända med vackra vagnar, balklänningar med guld och diadem till, snabba motorbåtar och läckra sportbilar.

Nu för tiden är de kungliga som folk är mest. De skiljer sig, festar runt och roar sig, och gifter sig igen. Och då inte med någon annan kunglighet, utan med vem som helst. Det har gått snabbt utför. Själv minns jag hur det var för prins Bertil som tvingades smussla rätt länge med sin engelska Lilian innan brorsonen Carl Gustaf vuxit till sig och tagit över kungakronan. Mina föräldrar berättade också om hur länge det dröjde innan Harald av Norge fick pappas tillstånd att gifta sig med handlardottern Sonja. Men båda fick det till sist och det var väl då som fördämningen brast? Nämnde Carl Gustaf "klickade" till när han såg OS-värdinnan Silvia, utan en enda blå droppe i sitt blod. Märtha i Norge gifte sig med en halvskum författare, medan storebror Haakon blev blixtrande förälskad i Mette Marit, som både förde med sig ett tvivelaktigt rykte och en liten son in i slottet. Victoria föll för gymläraren och hennes syskon bor båda i vanliga lägenheter i Stockholm med sina pojk- och flickvänner. Helst av allt verkar "Vickan" vilja kliva omkring i jeans och en mysig tröja på promenader hemma i Ockelbo med Daniels mamma och pappa.

I Danmark såg vi hur illa det kan gå när traditionen och de gamla reglerna möter det moderna samhället. Välutbildade prinsessan Alexandra finner sig inte i att ha ett dåligt äktenskap med prins Joachim. Hon vill skiljas. Det går bra, men lagar är till för att följas. Enligt dansk lag för kungahuset från 1665 har Alexandra inte rätt att ta med sig barnen, prinsarna Nikolai, 5, och Felix, 2, utomlands. Hon får inte ens själv lämna Danmark utan drottningens tillstånd.

Omodernt och otidsenligt, absolut. Men likväl en verklighet i vårt grannland 2004.

Det är inte konstigt att de kungliga sätter hälarna i marken och tar spjärn mot historien. De vill inte leva kungligt liv längre. De vill inte vara bundna och ofria. Det är omodernt och odemokratiskt. De finner sig inte längre i att sitta inlåsta i slotten, de vill ut bland vanligt folk. De vill gifta sig med vem de vill och de vill kunna skilja sig om kärleken flagnar. Fullt mänskligt, men inte speciellt kungligt, eller hur? För visst skall det väl vara något speciellt med de kungliga, annars kan miljonerna vi förser dem med i årligt apanage användas till något annat. I dag verkar det snarare som om det är undersåtarna som håller monarkin vid liv, än de kungliga själva.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons