Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pehr-Johan Fager: Överbehandling mot högt kolesterol och blodtryck

Annons

Fysisk aktivitet minskar risken för hjärtinfarkt

Bra med fysisk aktivitet.Foto: Christine Olsson/TT

En av nyheterna på Vetenskapsradion nyligen var att personer med bra kondition inte riskerar att få hjärtinfarkt lika lätt som personer med dålig kondition. Detta oavsett om man hade lite högt blodtryck eller förhöjt kolesterol, två av skolmedicinens viktigaste riskfaktorer för just hjärtinfarkt.

Är någon förvånad? Ja, kanske skolmedicinens förespråkare som med blodtrycksmätning och kolesteroltester som underlag skriver ut läkemedel som ska sänka dessa två riskfaktorer. Studien visar att det kanske sker en överförskrivning.

Idag behandlas mer än var tionde svensk med statiner för sitt kolesterol och lika många med blodtryckssänkande läkemedel. Ofta får man också en kombination av statiner och blodtryckssänkare, och 3-4 olika preparat är inte helt ovanligt. Förutom att de kan ge en hel del biverkningar kostar det miljarder.

Glädjande är dock att antalet döda i hjärtkärlsjukdomar minskat med 18 procent de senaste tio åren. Detta enligt ”Hjärtrapporten 2017” från Hjärt-Lungfonden. Vi är på rätt väg, men fortfarande dör över 32.000 personer varje år i dessa typer av sjukdomar.

Visst, blodtryck och kolesterol är markörer för ökad risk – riskfaktorer, men vi har länge vetat att det bara är en del med förhöjda riskfaktorer som blir sjuka. Det finns alltså inget kausalsamband (orsak-verkan) mellan förhöjd riskfaktor och sjukdom. Men skolmedicinen anser att läkemedelsbehandling ändå är berättigad för alla med en förhöjd riskfaktor, vilket leder till en överbehandling med alla dess negativa konsekvenser.

Men det finns faktiskt en svensk studie som visade att risken för det metabola syndromet, ett samlingsbegrepp för ett antal faktorer som ökar risken hjärtkärlsjukdom, nästan helt försvann med måttlig fysisk aktivitet under 120 minuter eller mer per dag – något som är helt biverkningsfritt. Och nu denna studie från Mayokliniken där man för första gången också sett på en livsstilsparameter som kondition, vilket man givetvis får bättre om man rör på sig mer, gör att de traditionella riskfaktorerna inte medför lika stor risk.

Kolesterol och blodtryck är alltså inte lika farligt om man rör på sig mycket. Och vi vet sedan länge att man också kan sänka dessa riskparametrar hos de flesta individer lika bra med motion som med läkemedel. Att använda läkemedel för att ta bort riskfaktorer är egentligen lika illa som att ösa en båt som läcker istället för att täta den.

Hjärt-Lungfondens rapport 2017 hade också rubriken ”Vår livsstil – Det stora hotet”. I sin rapport skriver man att drygt 400 000 dödsfall i hjärtinfarkt och annan ischemisk hjärtsjukdom förhindrats eller skjutits upp de senaste 30 åren tack vare livsstilsförändringar och medicinsk teknik – alltså inte läkemedel.

Tyvärr objektifierar läkemedelsbehandling personerna med riskfaktorer till offer. Man fastnar i det medikaliserade samhället med ökat lidande och stora kostnader för individen och samhället som följd. En förändring av livsstil, innebärande mer motion och rörelse i vardagen, i kombination med en kost fylld av näringsämnen och fibrer, har enormt många positiva hälsoeffekter. Förutom att de inte bara sänker riskfaktorerna så gör det människor friskare och gladare, och belastar ”samhällets institutioner” betydligt mindre. Alltså både bra för samhällsekonomin och människan.

Det här är inget nytt, redan på 1930-talet propagerade hälsofrämjandets grundare Are Waerland för vikten av motion och laktovegetarisk kost fylld av näringsämnen och fibrer som ett generellt recept för hälsa. Då rönte han starkt motstånd från skolmedicinen. Idag nästan 80 år senare verkar vi glädjande nog börja se en förändring med studier som visar på livsstilens betydelse. När ska skolmedicinen och myndigheter anamma detta på bredare front?

Pehr-Johan Fager

ordförande i Riksförbundet Hälsofrämjandet

Läs mer:

Mångsidig träning där rörelse ger rörelse

Appen som blir din personliga coach

Distans och balans är mottot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons