Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per Bolund (MP): Förnybar el bättre än opålitlig kärnkraft

Annons

Borgerliga partiföreträdare skjuter som vanligt långt ifrån målet när de hävdar att dagens kärnkraftsel måste vara kvar när Sverige ökar produktionen från de förnybara energikällorna.

Redan energimyndig-hetens kalkyler för elproduktionen i Sverige visar på ett stort överskott av el under de kommande tjugo åren. Vad vore rimligare än att fortsätta fasa ut kärnkraften i takt med att hållbara energikällor byggs ut?

Sett till leveranssäkerhet för industrin står sig förnybar el långt bättre än kärnkraftsel där stora driftsstörningar gör att hälften av Sveriges reaktorer nu står stilla. Den borgerliga energiframtiden är att kärnkraften ska ge ett elöverskott som Sverige ska exportera.

Men att Sverige ska bli norra Europas kärnkraftspark och försörja andra länder med kärnkraftsel samtidigt som vi ska stå för risker och avfall är det nog få som lockas av.

Det är oförståeligt att Centerpartiets företrädare i Västmanland stödjer en sådan inriktning, som inte någonstans rimmar med vad partiet stod för före valet 2006.

Att se förnybar energi som ”ett tredje ben” är kännetecknande för en regering som inte klarar att seriöst satsa på hållbara energikällor. Sveriges kärnkraftverk är gamla och måste fasas ut, vi har fantastiska förutsättningar för en produktion av förnybar energi som klart täcker framtida energibehov, särskilt om det kopplas till en effektivare energianvändning. Förnybara energikällor är långsiktigt hållbara och därmed en tryggare bas för både industri och hushåll i Sverige än opålitlig kärnkraft.

Per Bolund

Talesperson (MP) i energipolitiska frågor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons