Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per Dahlberg: Bästa möjliga möte mellan elev, lärare och rektor!

Eftersom vi har skolplikt i Sverige så blir lärarna en av de viktigaste resurserna för elevernas lärande. Det finns en till mycket viktig grupp som har en avgörande betydelse för att skolan ska lyckas och det är skolledarna, de pedagogiska ledarna.

Annons

Båda lärarfacken är överens med tillförordnade Proarosdirektör Birgitta Andersson och Lars Kall-säby, ordförande i Proaros styrelse, att rektorer i dag får ägna mycket av sin tid till annat som inte berör den pedagogiska ledningen.

Rektorer måste också vara enhetschefer och hålla i budgeten och exempelvis att inte kunna avyttra lokaler på grund av interna hyres-avtal med fastighetskontoret. Då blir de tvingade att dra ned på skolbibliotek, specialpedagoger och andra resurser som ska kunna gynna elevens lärande.

Det är inte jag eller facken som kräver av dem att göra riskbedömningar. Det är Västerås stad som kräver detta genom att det finns en arbetsmiljölagstiftning som ska fånga upp medarbetares oro inför förändringar. Vi följer endast den lagstiftning som riksdagen har stiftat.

Skolorganisationen måste skapa bästa möjliga möte mellan lärare och elev, då är det inte fruktsamt att lärare och skolledare ska få ägna en stor del av arbetstiden åt bekymmer av driftsfrågor eller konsekvenser av att det är svårt att hålla budget-ramarna.

Rektorerna måste själva genom sina yrkesorganisationer driva sina professionella yrkesfrågor. De måste våga ta debatten, ifrågasätta varför de inte får vara pedagogiska ledare. Vi lever i en demokrati med en förstärkt yttrandefrihet inom den offentliga sektorn.

Rektorerna är, tillsammans med lärare och elever, viktiga kuggar i Sveriges framtid.

Per Dahlberg

ordförande, Lärarförbundet i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons