Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per-Inge Ahlbäck (s): Sänkta kunskapskrav rena vansinnet

Annons

Roger Haddad (fp), ordförande i utbildningsnämnden i Västerås, anser i VLT den 15 december att det viktigaste inom de gymnasiala yrkesförberedande utbildningarna är att sänka kunskapskravet för att få fler elever med godkända betyg. Ett politiskt feltänkande enligt all forskning i Sverige och i världen.

Den 14 december framgick det i en artikel i VLT synpunkter från Vinnova och dess vice ordförande Per Risberg, att vi måste rädda jobben i Sverige med ökad kompetens och dra igång en kompetensrörelse för redan anställda. Att då, som utbildningsnämnden i Västerås beslutat, sänka kraven på kunskap och kompetens är rena vansinnet för berörda elever och för Sverige.

När det gäller den grundläggande behörigheten är dessutom diskussionen ofta rörig och blandar ihop olika faktorer. Det viktigaste målet anser jag är inte att alla elever ska gå vidare till högskolan direkt eller senare, men möjligheten ska finnas. I ett samhälle och med behov av livslång förändringsförmåga, ska systemet med lärlingsutbildning inte stänga in elever i återvändsgränder på grund av felval i unga år. Den grundläggande behörigheten är viktig därför att den definierar faktorer som:

* behörighet för arbete, det vill säga anställningsbarhet,

* behörighet för ett aktivt medborgarskap,

* behörighet för att kunna delta i ett livslångt lärande med kompetensutveckling på arbetsplatsen

* behörighet för möjliga framtida högskolestudier

Det är mot den bakgrund som vi reserverade oss i

utbildningsnämnden där Haddad och vice ordförande Agneta Luttropp (mp) samt övriga allianspolitiker i Västerås föreslog att elever i Västerås inte behöver mer utan mindre kunskaper för att bevara Sverige som en välfärdsstat med framtida sjysta jobb.

Per-Inge Ahlbäck (s)

andre vice ordförande

utbildningsnämnden

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons