Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per-Inge Ahlbäck (S): Utbildning och jobbaktiviteter kostar!

Annons

Arbetslösheten bland de unga växer så det knakar. Var fjärde ung människa i åldrarna 18–24 år är arbetslös och snart är var tredje ungdom utan jobb.

2006 lovade den moderatledda alliansen att ta krafttag mot ungdoms-arbetslösheten. Sverige och Västerås skulle bli ett av Europas bästa länder vad gäller antalet arbetslösa.

Om vi ska ta knäcken på ungdomsarbetslösheten och det ökande utanförskapet med mer bidrag som den Moderatstyrda majoriteten åstadkommit med sin politik så anser vi Social-demokrater att verkningsfulla åtgärder måste sättas in.

Skattesänkningar löser inte problemen som över 8 000 arbetslösa västerås-are möter dagligen. Tvärt om leder det till besparingar som i sin tur leder till orättvisor och sämre möjligheter till egen försörjning inför framtiden.

Till skillnad från den Moderatledda majoriteten anser vi att ekonomiska satsningar ger mindre arbetslöshet. Det är därför vi går till val på att återställa den tidigare skattesatsen med 25 öre.

Vår analys utifrån de prognoser som såväl arbetsförmedlingen som skol-inspektionen gör i Västerås är att mer resurser behövs för såväl barn, unga som arbetslösa. Den absolut vanligaste orsaken till arbetslösheten är bristen på politiska satsningar som ger fler möjlighet till egen försörjning.

Vi vill visa väljarna att med socialdemokraterna vid rodret kan vi skapa en bättre framtid för väster-åsarna. Vi vill satsa skatteökningen på tre områden som vi anser vara betydligt viktigare än skattesänkningar och det är framtidens jobb, kunskap och utbildning samt välfärd med kvalitet.

Inom utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden vill vi inför 2010 göra en extra satsning på 48 miljoner kronor.

Vi vill göra extra satsningar för de över 2 000 gymnasieelever som vill ha sommarjobb. Vi vill göra en förstärkning på en karriär- och studievägledning för alla de unga på gymnasiet som saknar erfarenhet och kontakt med arbetslivet.

Vi vill i vårt budgetalternativ satsa på ett brett ungdomslyft för de med brister i utbildning och de med funktionshinder. Det innebär bland annat mer yrkesinriktad utbildning och lärlingsplatser för långtids-arbetslösa ungdomar.

Vi vill satsa på ett trainee- program inom kommunen för att ersätta pensions-avgångar. Vi vill att konstskolan lever vidare.

I vårt budgetalternativ gör vi också en rejäl satsning på vuxenutbildning samt ytterligare arbetsmarknadsbeställningar.

andre vice ordförande

utbildnings- och

arbetsmarknadsnämnden,

Västerås

Per-Inge Ahlbäck

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons