Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per Larsson: Moderaterna går i SD:s ledband?

Annons

Stoppa utvisningarna till Afghanistan

Är USA:s invasion av Irak huvudorsaken till skapandet av Isis och att flyktringar kommer till Sverige? Bilden visar Iraks förre ledare Saddam Hussein.Foto: AP

Mångas svenskars självrespekt och mänsklighet sätts nu på svåra prov! Nej, vi står inte ut! Samtidigt som utvisningar sker, matas vi dagligen med otäcka nyheter från sprängdådens Kabul. En dag i förra veckan drygt 100 döda och 150 skadade, nästa dag 11 döda och många skadade. Sprängning av ett shiamuslimskt kulturcentrum nära Svenska Afghanistankommitténs lokaler. Nyss totalförstördes Rädda barnens kontor. Svensk ambassadpersonal måste kallas hem. Det är livsfarligt för dem att ta sig till flygplatsen!

I jämförelse med dessa samlade hemskheter var det avskyvärda terrordådet på Drottninggatan i april inte lika omfattande, även om det i sig på inget sätt bör förringas. Men alla detaljer i denna händelse på vår hemmaplan får nu hur mycket plats som helst i våra media.

Främlingsfientligheten göds av denna uppmärksamhet. Vettiga proportioner efterlyses! Varför ser vi så litet av självrannsakande journalistik kring bakgrunden och de misstag som karakteriserade USA:s ödesdigra invasion av både Afghanistan och Irak och som ledde till skapandet av Isis? Finns inte där en grundorsak till det kaos, som även åstadkommit vårt lands lilla rännil av flyktingar från dessa länder? Hur kan sådant undvikas i framtiden?

Varför ser vi så litet av självrannsakande journalistik kring bakgrunden och de misstag som karakteriserade USA:s ödesdigra invasion av både Afghanistan och Irak och som ledde till skapandet av Isis? Finns inte där en grundorsak till det kaos, som även åstadkommit vårt lands lilla rännil av flyktingar från dessa länder?

Efter bristfälliga utredningar (DN 3/2) utvisas nu ett stort antal skötsamma livrädda afghanska shiamuslimska unga män till infernot i Kabul och resten av landet. Orimliga åldersbestämningar med ”fruktansvärda felmarginaler” tvingar iväg dem (enligt UNT 4/2 och överläkaren i rättsmedicin i Uppsala).

Asylutredningarna tycks verkligen vara rättsosäkra, i varje fall när jag läst ett par av dem. Slutsatserna tycks ha dragits utifrån bestämda direktiv om misstro mot eller direkt förnekande av de sökandes berättelser, tvivelaktiga åldersuppskrivningar och krav på att alla som nått 18 år skall utvisas. En del av Migrationsverkets egen personal har slagit larm.

För någon vecka sedan begravdes i snö och kyla på Hovdestalund den tionde afghanske pojke i Sverige, som tagit sitt liv i förtvivlan och rädsla att utvisas till det livsfarliga landet. Vi var ungefär 200 huttrande afghaner, de flesta utvisningshotade pojkar och ett antal svenskar.

Den orimliga psykiska press vårt land utsatt dem för i den utdragna asylprocessen borde i sig vara ett tillräckligt skäl mot förvisning till Afghanistan.

En minister i Kabul har officiellt vädjat till Sverige att avstå från utvisningarna. Landet är helt okänt för de flesta av pojkarna, eftersom de sedan barndomen varit på flykt (och diskriminerade) i Iran, dit de inte får återvända. Ett antal är födda där.

Mångas vänner som stannat i Iran har redan försvunnit som kanonmat i Assads Syrien, stött av Irans regering. Fler afghaner än iranier sägs ha dödats i Syriens inbördeskrig! De tvingades acceptera militärtjänst där som enda utväg till livsuppehälle och för att de är shiamuslimer. I många städer i Irans skanderade nyligen hungriga och regimkritiska iranier på gatorna: ”Stöd inte kriget i Syrien, ge mat till oss här hemma i stället!”

Hur kan välfärdslandet Sverige 2018 så flagrant och upprörande nonchalera den stora majoritetens känslor inför dessa orimliga utvisningsbeslut? Detta håller på ett bli ett nationellt trauma!

Ett rimligt svar på frågan är att minoriteten SD nu tillskansat sig ett så avgörande inflytande på så många i riksdagen, att de inte vågar annat än gå i deras ledband. Är man inte stenhård mot afghanerna vinner SD röster från oss!

Att de blir vårt offer i detta cyniska politiska spel, bryr man sig inte om. Allt fler som våndas över vårt lands svek mot dessa unga människor, frågar sig särskilt varför inte Ulf Kristersson, som stod bakom Anna Kinbarg Batras omsvängning mot SD förra året, snarast avkrävs ett svar, bekänner färg och stänger dörren mot SD.

Allt fler som våndas över vårt lands svek mot dessa unga människor, frågar sig särskilt varför inte Ulf Kristersson, som stod bakom Anna Kinberg Batras omsvängning mot SD förra året, snarast avkrävs ett svar, bekänner färg och stänger dörren mot SD.

Hittills vägrar han, eftersom längtan efter makten blivit större än anständigheten. Men är vi inte egentligen minst 83 procent medborgare, som ännu står för empati, humanitet och rättskänsla?

Det finns bara en förnuftig och anständig väg i detta läge. Låt dem stanna! Stoppa utvisningarna till Afghanistan! I förlängningen kommer det att vara stort behov av dem på Sveriges arbetsmarknad - lika mycket som de behöver vårt skydd!

Per Larsson

präst

Läs mer:

Debatt: MP: Återgå till tidigare flyktingpolitik

Ledare: Blir migration C:s nya kärnkraftsfråga?

Debatt: Miljöpartiet är känslostyrt om ensamkommande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons