Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per Wernberg (c): Felaktig information om dammrivningar - olycksfall i arbetet?

Annons

Strax före jul gick Hallstahammars kommun ut med "Kommuninformation" om överklagandet av dammrivningarna i Kolbäcksån i den lokala annonstidningen Ti'ningen. Utöver kraftbolaget Mälarenergis skäl att spara pengar efter rivningarna sägs inte ett ord om de positiva konsekvenser rivningarna skulle medföra för miljön och som bland annat legat till grund för Miljödomstolens ställningstagande att ge Mälarenergi tillstånd till rivning av Bruksfallets och Bultfallets dammar.

Annonsen är en tydlig kommunal partsinlaga med ett grovt felaktigt påstående om att en enig kommunstyrelse den 17 oktober 2005 stod bakom ett yttrande till Miljödomstolen med andemeningen att bevara dammarna. Sanningen är att centerpartiet reserverade sig mot detta yttrande och ställde sig positivt till Mälarenergis ansökan i ett särskilt yttrande. En enig miljönämnd tillstyrkte dagen därpå Mälarenergis ansökan om rivning.

I oktober 2007 kom domen från Miljödomstolen som tillät utrivning av dammarna. Den 10 december beslutade socialdemokraterna och vänsterpartiet i kommunstyrelsen att överklaga domen. Mot detta reserverade sig centern, folkpartiet, kristdemokraterna, moderaterna och miljöpartiet.

Så här i jul- och nyårstider anstränger man sig lite extra för att hitta förmildrande omständigheter till hur en så missvisande annons kommit till. Kanske var det ett olycksfall i arbetet? Kommunledningen hade nämligen låtit en vänsterpolitiker, tillika vd för Kanalbolaget, som överklagat rivningsdomen, utforma annonsen. Kommunchefen hade litat på skribentens opartiskhet och inte hunnit granska annonsen innan den publicerades.

Jag har förståelse för att det finns delade meningar om rivningarna men när endast en parts synpunkter förs fram av Hallstahammars kommun blir jag betänksam. En ny annons lär nu vara under utformning. Den blir kanske mer nyanserad.

Vi får inte glömma att Mälarenergi verkligen bemödat sig om att gå naturvårdens krav till mötes för att återskapa ett vackert strömmande vatten utan spruckna och otympliga betongfundament.

Kvar lämnas flera vackra stenpelare huggna i granit och gnejs stående i de virvlande strömmarna samtidigt som fisk lättare kan vandra upp i ån.

I domen ställs i utsikt att mer vatten kan komma att släppas genom strömmarna efter en prövotid. Som betydelsefulla minnesmärken från en svunnen tid kommer också kraftstationsbyggnaderna vid Trångfors och Bultfallet att stå kvar.

PER WERNBERG

Ledamot av kommunstyrelsen

Hallstahammar

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons