Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter Malmström: 60 öre per kilowattimme inklusive moms räcker för elen

Annons

Hans Stackegård påpekade nyligen på VLT Debatt att vindkraftens roll endast är att hjälpa till att fylla vattenmagasinen vid vattenkraftverken. Det är en mycket bra beskrivning av den tekniska verkligheten.

Den andra verkligheten är att vindkraften är ett mord på det norrländska landskapet och en kraftig försämring i förutsättningarna för den norrländska huvudnäringen, skogsbruket/industrin. I de planer som finns talas det om att i Norrland ska byggas 3 000–4 000 vindkraftstorn. Man planerar att enbart i Pitetrakten producera 11–12 terawatt elström. För det behövs 1 500 stycken cirka 100 meter höga torn.

I Norrland behövs inte mera elström. 30 procent av all elström som produceras i Sverige kommer från de norrländska älvarna. För att transportera elströmmen till dem som behöver den, behövs tio stycken 400-kilovoltsledningar. Norrländska landskapet ska alltså förstöras med vinkraftstorn och kraftledningsgator. Jag känner en person som bor granne med ett vindkraftverk. Han inget gott att säga om sin granne. För att göra tillvaron för landsbygdsbefolkningen riktigt otrivsam ska landsbygden befolkas med stora rovdjur. De dödar får och hundar och gör tillvaron otrygg för barnen.

Huvudnäringen i Norrland är skogen och näringen är mycket beroende av elström. 15 procent av all elström som förbrukas i Sverige går till skogsnäringen. I våras berättades i Uppdrag, granskning att en moderniserad massafabrik lagts ned och många arbetstillfällen gått förlorade. Man såg ingen långsiktig lönsamhet med den aktuella elprisutvecklingen.

Dagens höga elpriser, beror huvudsakligen på två saker;

A) vinkraftutbyggnaden kräver enorma subventioner för att kunna drivas. Vidare bedriver Energimarknads-inspektionen smygpropaganda för höjda nätavgifter. De pengarna behövs för utbyggnad av näten, enbart för vindkraftens skull, och:

B) det finns ingen verklig konkurrens inom elsektorn. Men det är värre än så, det saknas helt förutsättningar för verklig konkurrens inom elsektorn. Det förstår inte våra riksdagsledamöter.

Det finns bara en bra vindkraft, den som inte byggs. Låt oss gå tillbaka till det som gällde före avregleringen av elsektorn, i mitten på 1990-talet. Låt oss ge ingenjörerna i uppdrag att tillhandahålla svenska folket med koldioxid fri elström, till självkostnadspris.

Jag betalar i dag 1,60 kronor per kilovatttimme inklusive moms i min lägenhet i Västerås. Ett rimligt/möjligt pris enligt tidigare förutsättningar och arbetssätt är 60 öre per kilowattimme – inklusive moms. Tänk vad mycket pengar vi skulle få över till annat!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons