Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter Malmström: Billig el en hörnsten för ett framtida liv med god levnadsstandard

Annons

Maud Olofsson försöker få oss att känna trygghet inför vinterns elpriser. Hennes försök saknar helt trovärdighet. Hon berör tre områden; konkurrensen, vindkraften och hotar med åtgärder, ”så kommer jag som närings- och energiminister vidta de åtgärder som krävs för att försvara elkundernas intressen”.

I mitten på 1990-talet avreglerades elmarknaden. Våra politiker lovade oss lägre elpriser som följd av konkurrens. Min elräkning är idag fyra gånger så hög som den var i mitten på 1990-talet. Så var det med den konkurrensen!

Olofsson lyfter sedan fram vindkraften som en räddande ängel. En kort sammanfattning om vindkraften ser ut på följande sätt:

Det talas om att vi i Sverige ska producera 30 terawattimmar elström med vindkraft. Det handlar om investeringar på 100-tals miljarder kronor, inte miljoner. Man vill alltså bygga en vit elefant för dessa pengar. Detta leder absolut inte till lägre elpriser, tvärt om.

Maud Olofssons hot om åtgärder vid missbruk saknar också helt trovärdighet. Det vet vi alla som är elförbrukare i Tornedalen. Där finns ett nätbolag som utnyttjar sin monopolställning till att ta ut ockertaxor. Detta fortgår år efter år. Energimarknadsinspektionen har visat sig totalt oduglig att hantera situationen.

Sammanfattningsvis, det som Olofsson föreslår ska ge oss lägre elpriser fungerar inte, alternativt kan bara leda till högre elpriser.

Jag vill ha det som det var förr. Jag vill ha en elräkning. Jag vill inte bli terroriserad av folk som kräver, ”betala din elräkning till mitt bolag.” Jag vill inte se pengar kastas bort på meningslös annonsering från elbolagen.

Ett möjligt totalt elpris med det gamla systemet, reglerad marknad, är 60 öre per kilowattimme. Billig elström för svenska folket och industrin är en hörnsten för ett framtida liv i komfort med god levnadsstandard.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons