Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pia Edstam (M): De rödgröna sviker ätstörningspatienter

Annons

Uppskattningsvis lider så många som 8 000 personer i Västmanland av ät-störningar, men mörkertalet är stort. Anorexia är en sjukdom med hög dödlighet som begränsar och förkortar livet för många unga tjejer och även killar.

Vid Västerås sjukhus finns en ätstörningsenhet som fungerar bra men som skulle behöva utvecklas för att kunna ge bästa möjliga vård.

Därför lade vi moderater ett förslag om att förbättra vården för just ätstörningspatienter, bland annat genom att inrätta dygnet runt-platser så att de svårast sjuka kan få den vård de behöver även nattetid.

I dag är dessa patienter hänvisade till den slutna psykiatrivården. Där får de inte den specialisthjälp de behöver och personalen bedömer att dygnet runt-platser behövs för att behandlingen ska gå framåt.

Vi har också föreslagit inrättande av en familje-lägenhet där patienten kan bo tillsammans med sin familj och vårdpersonal. För unga patienter är familjens del i behandlingen av oerhörd vikt, samtidigt som det är en svår situation för många föräldrar att veta hur de bäst ska hjälpa sitt barn.

I dag kan personalen på ätstörningsenheten endast göra korta hembesök. Genom en familjelägenhet skulle familjen kunna få hjälp att hitta fungerande rutiner i vardagen på ett bättre sätt.

Nu har de rödgröna yttrat sig om vårt förslag och beskedet är att man inte vill förbättra vården för ätstörningspatienter. De rödgröna anser sig vara nöjda med dagens situation och ser ingen anledning att utveckla verksamheten. Ätstörningspatienterna är inte prioriterade och får vackert nöja sig med det som finns, säger social-demokrater och vänster-partister och sveket blir tydligt.

Från moderat håll kommer vi att fortsätta att driva denna fråga. Politiker i Landstinget Västmanland kan nämligen inte vara nöjda när personal och patienter inte är det.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons