Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pia Nilsson (S): Avreglerad bilbesiktning blir dyr för bilisterna

Annons

Den borgerliga regeringen vill avreglera bilbesiktningen. Jag kan inte se några vettiga motiv till en sådan avreglering.

Dagens system för fordonsbesiktning är själv-finansierande och behöver inte gå med vinst.

När man nu privatiserar verksamheten så innebär det att man måste bygga upp en stor kontrollapparat för att kontrollera besiktningsföretagen. Regeringen själv bedömer att den kontrollverksamheten kommer att kosta mer än 10 miljoner per år. Vi bilister tvingas bekosta en kontrollapparat som inte skulle behövas om vi behöll dagens system.

Det är märkligt att erfarenheterna från andra länder inte har fått regeringen att dra öronen åt sig. Avregleringen i Finland har inneburit att priserna för en kontrollbesiktning mer än fördubblats. Dessutom har antalet fordon som underkänns vid besiktningarna ökat mycket kraftigt. Eftersom den finska bilparken knappast har blivit mycket sämre så får man nog förmoda att det finns starka ekonomiska drivkrafter som gör att ombesiktningarna ökar kraftigt när samma företag både besiktar och reparerar bilen.

Glesbygden kommer att drabbas hårdast av avregleringen eftersom de privata aktörerna framför allt kommer att etablera sig i de större städerna samtidigt som besiktningsstationer kommer att läggas ner på mindre orter. Regeringen räknar också med att priserna kommer att bli högre på små orter.

Sammantaget blir effekten av regeringens förslag en kraftig försämring för oss bilister.

Det blir dyrare att besikta bilen och många som bor utanför större städer tvingas att åka längre för att få en besiktning utförd.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons