Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pia Nilsson (s): Investera ur jobbkrisen viktigare än sänkta skatter

Nu är det betydligt tuffare tider som väntar alla västmanlänningar, för jobbkrisen är här. I vårt län varslades 496 personer under oktober månad, och då är inte de senaste Volvovarslen från Köping, med nästan 250 personer, inräknade. Arbetslösheten ökar vecka för vecka.

Annons

Trots detta står regeringen passiv. Likt en dåres envishet håller de fast vid att sänkt skatt och raserad a-kassa ska tvinga fram nya jobb. Men mer av samma orättvisa politik är inte lösningen på svenska folkets problem. Sverige står inför ett arbetslöshetens stålbad. Nu måste skarpa insatser till.

I vår socialdemokratiska budgetmotion gör vi tydliga insatser för att bryta pessimismen och stärka ekonomin. Jobben prioriteras framför stora skattesänkningar. Men den akuta jobbkrisen kräver ytterligare investeringar i jobb och framtidstro. Därför har vi motionerat om ett stimulanspaket som riksdagen snart ska ta ställning till.

Vi föreslår en förstärkning av barnfamiljernas ekonomi genom ett extra barnbidrag/studiestöd per barn för december månad i år. Det skulle innebära att Västmanlands 55 300 barn och ungdomar upp till 18 år skulle få 1 050 kronor extra lagom till jul. Vi föreslår också en sänkt arbetsgivaravgift på 25 000 kronor riktad mot småföretagen.

Ett kunskapslyft för att stärka spetskunskapen till alla de som riskerar att bli arbetslösa vill vi så snabbt som möjligt erbjuda. Om riksdagen säger ja till det förslaget innebär det att 450 personer i Västmanland kan få ett erbjudande om betald utbildning. Vi vill också utöka det totala antalet utbildningsplatser både till den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen, till Komvux, till KY och till högskolan.

För att uppmuntra att nödvändiga byggnadsarbeten av småhus och lägenheter sker nu under lågkonjunkturen föreslår vi att ett nytt ROT-avdrag, med fokus på klimatinvesteringar, införs som ska gälla under nästa år. 10 000 kronor i avdrag för småhus och 5000 kronor per lägenhet.

Risken är stor att dagens jobbkris utvecklas till en välfärdskris. För att undvika stora uppsägningar i kommuner och landsting föreslår vi därför ett höjt statsbidrag motsvarande två miljarder kronor.

De ökade resurserna ska främst användas till att öka eller behålla antalet anställda inom skolan och sjukvården.

Dessa två miljarder är utöver de 4,8 miljarder som redan finns med i vår budgemotion.

Köpkraften för de sämst ställda pensionärerna vill vi också stärka genom att höja bostadstillägget.

Vi vill med detta stimulanspaket undvika en djup och långdragen lågkonjunktur, men vi vill också investera i kompetens så att svenska företag och svenska löntagare blir mer konkurrenskraftiga när konjunkturen väl vänder.

Att investera Sverige och Västmanland ur jobbkrisen tycker vi socialdemokrater är viktigare än stora skattesänkningar.

Pia Nilsson

riksdagsledamot för Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons