Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pia Nilsson (S): Regeringen leker affär med apoteken

Sverige har ett av de bästa systemen i världen för försäljning av läkemedel. Apoteken fungerar bra och det är viktigt. Den vanligaste formen av behandling i sjukvården är ju att en läkare ordinerar ett läkemedel.

Annons

Trots det vill den borgerliga regeringen leka affär och privatisera apoteken. Om några år kan två av tre apotek vara privata och det som är kvar av de statliga apoteken ska gå med högsta möjliga vinst. Miljarder kronor kommer att rinna iväg i ökade läkemedelskostnader. De som gynnas är framför allt stora läkemedelsgrossister och internationella apotekskedjor.

Det här är inget som vi socialdemokrater vill ha. Därför kommer vi att riva upp reformen om vi får väljarnas förtroende att bilda regering efter nästa val tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Vi hade hellre sett en bred politisk överenskommelse om apoteken, men det ville inte regeringen. Den ville privatisera.

Apoteken ska inte längre ha en god och säker läkemedelsförsörjning som mål. Det är vinstmaximering som gäller. Därför kommer statens och landstingens kostnader för läkemedel att öka kraftigt. Kostnaderna kan komma att öka med fyra miljarder kronor, vilket betyder att det blir mindre pengar blir kvar till andra former av vård.

Samhällets uppgift är inte att gynna internationella läkemedelsgrossister utan att värna om en bra sjukvård och skattebetalarnas pengar.

Regeringen säger att privatiseringen är bra eftersom det blir fler småföretagare och fler apotek. Men sjukvården är inte till för företagen utan för medborgarna. Och vill man ha fler apotek kan regeringen säga åt Apoteket AB att öppna fler apotek.

Borgerliga politiker har gjort ett stort nummer av att vi socialdemokrater vill riva upp reformen. De säger att staten inte kan köpa tillbaka apoteken. Nej, det är mindre troligt att staten köper tillbaka apotek. Men staten kan radikalt ändra prismodellen och reglerna för vilka som får äga apotek. Och det räcker långt.

Pia Nilsson

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons